Η επιθυμία της FIFA για διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, αντί για κάθε τέσσερα που ισχύει ανέκαθεν, είναι γνωστή εδώ και μήνες και έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις. Και θα συνεχίσει να προκαλεί όσο ο Τζάνι Ινφαντίνο επιμένει, δηλώνοντας τώρα πως αν καθιερωθεί αυτή η αλλαγή που θέλει, θα περιοριστεί το φαινόμενο της μετανάστευσης των Αφρικανών στην Ευρώπη αφού θα έχουν να περιμένουν μια καλύτερη ζωή στις πατρίδες τους.

Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύεται να τα συνδυάσει κανείς αυτά τα δύο, αλλά ο πρόεδρος της FIFA το έκανε μιλώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, αναλύοντας το πλάνο του. Ένα από τα επιχειρήματα, λοιπόν, της παγκόσμιας ομοσπονδίας για να καθιερωθεί η διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε διετία, είναι το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει περισσότερα οφέλη, οικονομικά και κοινωνικά, για χώρες όπου η ζωή είναι πιο δύσκολη. Γεγονός, συμπλήρωσε, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί και ο αριθμός όσων διασχίζουν τη Μεσόγειο για να έρθουν στην Ευρώπη ελπίζοντας σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

«Καταλαβαίνω ότι στην Ευρώπη το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται δύο φορές την εβδομάδα. Διότι οι κορυφαίοι παίκτες αγωνίζονται εκεί. Γι’ αυτό και στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες πιθανότητες και διοργανώσεις. Αλλά αν σκεφτούμε τον υπόλοιπο κόσμο και τη συντριπτική πλειονότητα της Ευρώπης που δεν έχει την ευκαιρία να βλέπει τους κορυφαίους παίκτες ή να συμμετέχει στις κορυφαίες διοργανώσεις, τότε πρέπει να σκεφτούμε τι προσφέρει το ποδόσφαιρο που να ξεπερνά το άθλημα», τόνισε αρχικά ο Ινφαντίνο και συνέχισε.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να συμπεριλάβουμε ολόκληρο τον κόσμο. Να δώσουμε ελπίδα στους Αφρικανούς ώστε να μη χρειάζονται να διαβαίνουν τη Μεσόγειο για να βρουν, ίσως, μια καλύτερη ζωή. Το πιθανότερο, όμως, τον θάνατο στη θάλασσα. Πρέπει να προσφέρουμε αξιοπρέπεια και περισσότερες ευκαιρίες, όχι μέσω ελεημοσύνης, αλλά επιτρέποντας στον υπόλοιπο κόσμο να συμμετέχει».