Ο Γκρεγκ Χαντ, Υπουργός Υγείας της Αυστραλίας, επιβεβαίωσε πως η αίτηση του Νόβακ Τζόκοβιτς για βίζα απορρίφθηκε και πως περιμένει ο Σέρβος τενίστας να απελαθεί από τη χώρα στη διάρκεια της Πέμπτης (6/1).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Sunrise» του τηλεοπτικού δικτύου NEWS7, ανέφερε πως τα στοιχεία που παρουσίασε ο σούπερ σταρ του τένις στις αρμόδιες αρχές δεν ήταν αρκετά ώστε να του δοθεί η άδεια εισόδου στη χώρα. Πρόσθεσε, δε, πως ο Τζόκοβιτς έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση επί της απόφασης.

Ο «Νόλε» κρατούνταν για παραπάνω από οκτώ ώρες στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης έπειτα από 14 ώρες πτήσης από το Ντουμπάι. Ταξίδεψε στην Αυστραλία προκειμένου να λάβει μέρος στο Australian Open. Προηγουμένως του είχε χορηγηθεί ειδική άδεια συμμετοχής από τη διοργανώτρια αρχή, δηλαδή μια ιατρική εξαίρεση για εκείνους τους αθλητές που παρουσιάζουν ιατρικούς λόγους ώστε να μην εμβολιαστούν. Στο τουρνουά Grand Slam μετέχουν μόνο εμβολιασμένοι αθλητές ή όσοι έχουν την ειδική άδεια.

«Η αρμόδια υπηρεσία ενημέρωσε πως ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και ως εκ τούτου του ακύρωσαν τη βίζα. Αν μια βίζα έχει ακυρωθεί, τότε κάποιος θα πρέπει να φύγει από τη χώρα», ανέφερε ο Γκρεγκ Χαντ. Ερωτώμενος για τη διπλωματική ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ της Αυστραλίας και της Σερβίας υποστήριξε πως δεν έχει κάποια ενημέρωση. «Αυτό που έχω να πω», πρόσθεσε «είναι πως για τους Αυστραλούς τα μέτρα είναι σκληρά και εκείνοι πρέπει να δείχνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ακόμη και για να μπουν σε καφετέριες. Οπότε δεν είναι παράλογο να ζητάμε να κάνουν το ίδιο όσοι μπαίνουν στη χώρα μας. Δίκαια και ίσα για όλους. Ισχύει ένας νόμος για όλους υπό αυτή την κυβέρνηση».

«Τουλάχιστον τρεις πέρασαν με τα ίδια χαρτιά»

Ωστόσο, αντιδράσεις υπήρχαν από την Tennis Australia, την ομοσπονδία τένις της χώρας και υπεύθυνης για τη διεξαγωγή του τουρνουά Australian Open. Όπως ανέφεραν οι πηγές της ο Τζόκοβιτς έγινε παράδειγμα από την κυβέρνηση. Επ’ αυτού πρόσθεσε το Reuters, πως ο Νόβακ Τζόκοβιτς χρησιμοποίησε τα ίδια δικαιολογητικά για να πάρει τη βίζα με τουλάχιστον άλλους τρεις στους οποίους όντως επετράπη η είσοδος στη χώρα.

Παρηγοριά για τον Σέρβο, νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης που κατά τα φαινόμενα δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του, ήταν οι οπαδοί του που πήγαν στο αεροδρόμιο και τραγούδησαν για εκείνον.