Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στις 26 Ιουλίου 2024, θα πραγματοποιηθεί στον ποταμό Σηκουάνα, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές τη Δευτέρα (13/12), σπάζοντας τη μακρόχρονη παράδοση των Θερινών Αγώνων μιας πομπής σταδίου αθλητών και επισήμων.

Περισσότερα από 160 σκάφη γεμάτα με αθλητές και αξιωματούχους από περισσότερες από 200 χώρες θα πλεύσουν σχεδόν 6 χιλιόμετρα (4 μίλια) μεταξύ των γεφυρών Pont d’Austerlitz και Pont d’Iena στο κέντρο του Παρισιού, με την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 να έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις το Trocadero, μια έκταση με κήπους και σιντριβάνια με θέα στον Πύργο του Άιφελ.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή», δήλωσε ο Tony Estanguet, τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στο κανό C1, ο οποίος είναι επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Παρισιού 2024.

«Υπάρχουν πολλά συναισθήματα, πολύς ενθουσιασμός. Η τελετή έναρξης είναι μακράν η μεγαλύτερη».

Σε μια ανάρτηση στο Twitter που ανακοινώνει την απόφαση, η οργανωτική επιτροπή του Παρισιού 2024 είπε ότι θα ήταν «η πιο θεαματική και προσιτή τελετή έναρξης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι διοργανωτές του Παρισιού 2024 περιμένουν πλήθος 600.000 ατόμων για αυτό που αποκαλούν τη μεγαλύτερη ολυμπιακή τελετή που έγινε ποτέ.

Μέρος του κοινού θα διασκορπιστεί στις όχθες του Σηκουάνα σε εξέδρες με εισιτήρια, ενώ το υπόλοιπο θα μπορεί να λάβει μέρος δωρεάν.

ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σφράγισε την ιδέα να γίνει η τελετή στον Σηκουάνα τον Ιούλιο, παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για το πώς θα διασφαλιστεί καλύτερα η ασφάλεια για ένα τόσο τεράστιο γεγονός που περνά από πολλά γνωστά σημεία του εμβληματικού αστικό τοπίου του Παρισιού.

Αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν ζητήσει ένα όριο 25.000 ατόμων, ενώ οι διοργανωτές και το δημαρχείο του Παρισιού είχαν αρχικά διαφωνήσει για δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με πηγή του δημάρχου.

Ο Πρωθυπουργός Jean Castex επέβλεψε μια συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής τον περασμένο μήνα κατά την οποία ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Gérald Darmanin να κάνει κάποιες «προτάσεις» σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών χώρων, ιδίως την τελετή έναρξης.

Ο Castex είπε ότι ήθελε προτάσεις «μέχρι το τέλος του έτους για την τελετή έναρξης και τον Ιούνιο του 2022 το αργότερο για όλους τους χώρους και τις εκδηλώσεις».