Το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο NBC από καιρού εις καιρόν αφότου άρχισε η σεζόν 2021-22 της Premier League, ανακοινώνει νέα ρεκόρ τηλεθέασης. Το ποδόσφαιρο και δη το αγγλικό πρωτάθλημα έχει μπει για τα καλά στα σπίτια των Αμερικανών και η νέα συμφωνία που πρόκειται να υπογράψει η λίγκα το αποδεικνύει.

Σύμφωνα με τους «The Times» ήδη έχουν κατατεθεί οι περισσότερες προσφορές για το διαγωνισμό που αφορά στην πώληση του πακέτου των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του κορυφαίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ η διορία λήγει τη Δευτερα (8/11). Ως τώρα, η μεγαλύτερη πρόταση φτάνει στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για έξι χρόνια.

Αν προχωρήσει το deal, θα σημειωθεί αύξηση της σχεδόν κατά 50% από την πώληση του οπτικοακουστικού υλικού της Premier League στην αμερικάνικη αγορά. Το NBC είχε δώσει περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ για τα δικαιώματα του προηγούμενου κύκλου. Μάλιστα, η ίδια πηγή αναφέρει πως εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού δεν αποκλείεται το ποσό ν’ αυξηθεί ως ότου να κλείσει το «παράθυρο». Συνολικά, η Premier League στοχεύει ο κύκλος 2022-25 να της αποφέρει περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που πουλάει εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το μεγαλύτερο deal ευρωπαϊκής λίγκας στις ΗΠΑ

Η συμφωνία θα είναι η μεγαλύτερη που έχει υπογραφεί μεταξύ αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου και ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής λίγκας, ανά έτος. Πριν από μερικούς μήνες η ισπανική La Liga πούλησε τα τηλεοπτικά δικαιώματά της στη Disney (ESPN, ESPN +, ABC) για 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά για οκτώ χρόνια.

Με δεδομένο πως τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι το ελάχιστο ποσό που θα πάρει ο συνεταιρισμός, αυτό σημαίνει πως οι σύλλογοι που συμμετέχουν στην Premier League θα λαμβάνουν έξτρα 10,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια διόλου ευκαταφρόνητη οικονομική ανάσα. Πρόσφατα, πολλές μικρομεσαίες ομάδες ζήτησαν από την Premier League να δημιουργήσει ένα ταμείο με 1,2 δισεκατομμύρια απ’ όπου θα μπορούσαν να δανειστούν με ευνοϊκούς όρους ώστε να μην στρέφονται σε τρίτους όπου τα επιτόκια είναι πάρα πολύ υψηλά.