Ο Τεέμου Πούκι, επιθετικός της Εθνικής ομάδας ανδρών της Φινλανδίας, την περασμένη Τρίτη σημείωσε δύο γκολ στη νίκη επί του Καζακστάν με 2-0 και έφτασε στα 33 σε 98 συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος. Ο άσος της Νόριτς και συμπαίκτης του Δημήτρη Γιαννούλη και του Χρήστου Τζόλη στο σύλλογο της Premier League, είναι πλέον ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Φινλανδίας ξεπερνώντας τον θρυλικό Γιάρι Λιτμάνεν, που έμεινε στα 32 γκολ σε 137 αγώνες.

Finland’s Teemu Pukki, right, runs with the ball past Belgium’s Kevin De Bruyne during the Euro 2020 soccer championship group B match between Finland and Belgium at Saint Petersburg Stadium in St. Petersburg, Russia, Monday, June 21, 2021. (Anatoly Maltsev/Pool Photo via AP)

Με αφορμή το ρεκόρ, η Λίντα Σέλστρεμ, επιθετικός της γυναικείας ομάδας της Εθνικής Φινλανδίας, η κορυφαία σκόρερ στην ιστορία του συγκροτήματος με 48 τέρματα σε 109 ματς, ανάρτησε στους λογαριασμούς της στα social media μια παλιά φωτογραφία. Ήταν από το 2006 όταν βραβεύτηκαν ως οι «πολλά υποσχόμενοι ποδοσφαιριστές της χρονιάς» στη χώρα σε άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. «Τώρα, έχουμε τα περισσότερα γκολ στις Εθνικές ομάδες. Συγχαρητήρια για το ρεκόρ Τέεμου Πούκι!»

Τότε, η Σέλστρεμ ήταν 18 ετών και δεν είχε κάνει ακόμη το άλμα στην καριέρα της σε επίπεδο συλλόγων και Εθνικής ομάδας. Ο Πούκι ήταν 16 κι αγωνιζόταν στην KTP, αλλά ήδη είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και το 2008 πήγε στη Σεβίλλη. Η πρόβλεψη, λοιπόν, εκπληρώθηκε και στην επιτυχία της επιλογής στάθηκε και η σταρ της Φινλανδίας ολοκληρώνοντας το μήνυμά της. «Εκείνη την ημέρα οι ψηφοφόροι δεν πήγαν στο δάσος!»

Οι δύο νεαροί είχαν όντως μια πολλά υποσχόμενη καριέρα μπροστά τους κι ακόμη συνεχίζουν να γράφουν σελίδες στο βιβλίο τους και σ’ εκείνο του φινλανδικού ποδοσφαίρου. Με τα γκολ του ο Τεέμου Πούκι οδήγησε τη Φινλανδία στην τελική φάση του EURO και τώρα παλεύει να την πάει και στο Μουντιάλ του Κατάρ. Το 2009, η γυναικεία ομάδα με την Λίντα Σέλστρεμ στην αποστολή έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τώρα, προσπαθεί να τη στείλει στο Παγκόσμιο Κύπελλο.