Οι προτάσεις της FIFA για διεξαγωγή Παγκόσμιου Κυπέλλου κάθε διετία, αντί για το παραδοσιακό τετραετές διάστημα, έχουν αντιμετωπιστεί με έντονη αντίθεση από την UEFA και τα μεγάλα πρωταθλήματα.

Αναλυτικά πως έχει η κατάσταση μέχρι σήμερα και τι αναμένεται να ακολουθήσει.

Στο συνέδριο της FIFA τον Μάιο ψηφίστηκε με πλειοψηφία η διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας για τη δυνατότητα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια αντί για κάθε τέσσερα.

Η πρόταση τέθηκε επίσημα στο συνέδριο από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, ο οποίος είπε ότι ήταν μια «εύγλωττη και λεπτομερής πρόταση». Συγκεκριμένα, 166 εθνικές ομοσπονδίες ψήφισαν υπέρ της μελέτης και 22 κατά.

Η μελέτη αποτέλεσε μέρος μιας συνολικής ανασκόπησης του διεθνούς ημερολογίου αγώνων – το οποίο διοργανώνεται όταν υπάρχουν «παράθυρα» για αγώνες πρόκρισης και μεγάλα τουρνουά.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη γρήγορα μετατράπηκε σε διαβούλευση γύρω από την ιδέα, που προτάθηκε από τον επικεφαλής της FIFA για την παγκόσμια ποδοσφαιρική ανάπτυξη, Αρσέν Βενγκέρ, σχετικά με την αναδιαμορφώση του καλαντάρι για τη διεξαγωγή δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων κάθε τέσσερα χρόνια.

FIFA – Μουντιάλ: Τι ακριβώς προτείνει ο Βενγκέρ

Ο πρώην προπονητής της Άρσεναλ πρότεινε να καταργηθεί το τρέχον σύστημα διεθνών διαλειμμάτων στο εγχώριο ποδόσφαιρο, ώστε να επιτρέπεται το παιχνίδι των εθνικών ομάδων.

Αντ’ αυτού, ο Βενγκέρ προτείνει ένα διάλειμμα τεσσάρων έως πέντε εβδομάδων τον Οκτώβριο, διάστημα κατά το οποίο μπορούν να διεξαχθούν όλα τα προκριματικά. Αυτό θα αφήσει στη συνέχεια το εγχώριο ποδόσφαιρο χωρίς διακοπή μέχρι το τέλος της σεζόν.

Κάθε σεζόν θα ολοκληρώνεται με ένα μεγάλο τουρνουά τον Ιούνιο. Για παράδειγμα, το 2028 θα διεξαχθεί Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2029 EURO (και παρόμοιες διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο) και στη συνέχεια το 2030 το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο λογισμός πίσω από την πρόταση

Ο Βενγκέρ λέει ότι το status quo προκαλεί υπερβολική αναστάτωση και αναγκάζει τους ποδοσφαιριστές να κάνουν πάρα πολλά μακρινά ταξίδια σε όλο τον κόσμο για προκριματικούς και φιλικούς αγώνες. Ισχυρίζεται ότι το σύστημά του θα απλοποιήσει τη διαδικασία διατηρώντας παράλληλα την ισορροπία: 80% ποδοσφαίρου συλλόγων και 20% ποδοσφαίρου εθνικής ομάδας.

Υποστηρίζει επίσης ότι οι ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι προτιμούν αγώνες με νόημα και θα απολαύσουν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε περισσότερα Παγκόσμια Κύπελλα αντί να ιδρώνουν για φιλικούς αγώνες το καλοκαίρι. Ο Βενγκέρ ζητά επίσης μια υποχρεωτική περίοδο 25 ημερών ανάπαυσης μετά τη διοργάνωση για τους ποδοσφαιριστές.

Τι λένε οι αντίπαλοι

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, αντιτίθεται στον τρόπο με τον οποίο η FIFA έχει προσεγγίσει τη διαδικασία, αλλά είναι επίσης ενάντια στην ίδια την ιδέα.
«Να παίζεις κάθε καλοκαίρι ένα τουρνουά διάρκειας 30 ημερών αποτελεί δολοφονία για τους ποδοσφαιριστές. Επίσης κάθε δύο χρόνια θα συγκρούεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών και με το Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου.

Η αξία είναι ακριβώς επειδή είναι κάθε τέσσερα χρόνια, το περιμένεις, είναι σαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ένα τεράστιο γεγονός. Δεν βλέπω ότι οι ομοσπονδίες μας το υποστηρίζουν», δήλωσε σχετικά ο Τσέφεριν.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ δεν έχει εκφράσει μια σταθερή θέση για το θέμα, αλλά τόνισε εχθές (8/9): «Οι συνέπειες ή οι πιθανές συνέπειες γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρες μέρα με τη μέρα χάρη στη συζήτηση με τη FIFA και τις ομοσπονδίες».

Το World Leagues Forum, το οποίο αντιπροσωπεύει τις κορυφαίες ευρωπαϊκές και άλλες εγχώριες διοργανώσεις, είναι επίσης κατά της πρότασης.

Τι σκέφτονται οι ποδοσφαιριστές

Η FIFA κάλεσε 80 πρώην ποδοσφαιριστές και προπονητές στη Ντόχα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα με τον Βενγκέρ και ο πρώην επιθετικός της Βραζιλίας Ρονάλντο υποστήριξε την ιδέα, ενώ ο πρώην τερματοφύλακας της Δανίας, Πίτερ Σμάιχελ είπε ότι κανένας από τους συγκεντρωμένους δεν ήταν αντίθετος στην ιδέα του ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια.

Ωστόσο, ο αρχηγός της Εθνικής Ουαλίας Γκάρεθ Μπέιλ δήλωσε: «Δεν μου αρέσει κάθε δύο χρόνια, αισθάνομαι ότι χάνει αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Το γεγονός ότι είναι πάνω από τέσσερα χρόνια και είναι πολύς χρόνος μέχρι το επόμενο, το καθιστά λίγο πιο διάσημο».

Τι ακολουθεί

Ο Ινφαντίνο υπογραμμίζει ότι η FIFA στοχεύει να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θέτοντας την προοπτική να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στο συνέδριο της, το 2022, όταν θα αποφασίσουν και οι 211 ενώσεις-μέλη σε όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά του, όμως, ο Τσέφερν προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες ενδέχεται να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο εάν ο Ινφαντίνο επιμείνει.
Επίσημα, ο Βενγκέρ θα συνεχίσει τη διαδικασία διαβούλευσης, αλλά οι επικριτές λένε ότι τώρα ασχολείται με την απλή πώληση της πρότασης.

Ποιες είναι οι πιθανότητες αλλαγής

Ο Ινφαντίνο έχει προσπαθήσει να υποστηρίξει μεγάλες ιδέες στο παρελθόν και απέτυχε. Ήθελε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ να συνδιοργανωθεί με άλλες χώρες και είχε επίσης σχέδια για ένα διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Ωστόσο, έχει προσεγγίσει αυτήν την προσπάθεια με πραγματική αποφασιστικότητα και πιστεύει ότι μπορεί να λάβει υποστήριξη από την Αφρική, την Ασία και την Αμερική, κάτι που θα ήταν αρκετό για να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Αν η UEFA όντως δεσμευόταν για μποϊκοτάζ σε Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς ευρωπαϊκές ομάδες τότε θα ήταν μία αρχή. Οπότε μένει να δούμε αν ο Ινφαντίνιο έχει αρκετές ψήφους και αν, σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη θα ακολουθήσει πραγματικά τον δρόμο του μποϊκοτάζ.