Επιτυχία για την Εθνική Ελλάδας δεν είναι μόνο η κατάκτηση του Euro 2004 αλλά και οι προκρίσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 και εκείνο του 2012, όπως και η παρουσία της χώρας σε δύο σερί Μουντιάλ.

Αυτό τόνισε ο Κώστας Χαλκιάς από τη συχνότητα του NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και υπογράμμισε ότι «όλοι καταλάβαμε ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε εκείνη την επιτυχία, όπως και στη συνέχεια την πρόκριση στο Μουντιάλ, στα δύο Euro και δεν ξέρω τι θα γίνει μετά τη Βραζιλία. Δεν ξέρω τι θα κάνει τώρα η Εθνική, μακάρι να κάνει κάτι πολύ καλό. Τι γίνεται όμως μετά; Αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, να οργανώσουμε όπως πρέπει τις ακαδημίες μας, τους συλλόγους και κατά συνέπεια τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, δεν θα έχουμε εξαργυρώσει την επιτυχία».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας στην εκπομπή «Εκ της διευθύνσεως» με τον Γιώργο Χελάκη

«Νιώθω πολύ χαρούμενος ή καλύτερα ευλογημένος που ήμουν στις αποστολές ή συμμετείχα στα προκριματικά και τις τελικές φάσεις αυτών των μεγάλων διοργανώσεων. Αυτή τη δεκαετία των επιτυχιών, όχι μόνο της επιτυχίας (της κατάκτησης του Euro στην Πορτογαλία), είναι σημαντική. Δεν είναι τυχαίο το σλόγκαν ότι “οι Έλληνες παίζουμε σαν ήρωες”, αφού αν έρθει κανείς και δεν τι γίνεται στο εγχώριο επίπεδο, είναι… θαύμα τι έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια ως Εθνική ομάδα. Η επιτυχία της Εθνικής αντικατοπτρίζεται από τις συνεχόμενες προκρίσεις της. Εκτός από την επιτυχία του 2004, που όλοι καταλάβαμε ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε εκείνη την επιτυχία, όπως και στη συνέχεια την πρόκριση στο Μουντιάλ, στα δύο Euro και δεν ξέρω τι θα γίνει μετά τη Βραζιλία. Δεν ξέρω τι θα κάνει τώρα η Εθνική, μακάρι να κάνει κάτι πολύ καλό. Τι γίνεται όμως μετά; Αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, να οργανώσουμε όπως πρέπει τις ακαδημίες μας, τους συλλόγους και κατά συνέπεια τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, δεν θα εξαργυρώσει την επιτυχία. Η ΕΠΟ κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και εγώ είμαι αισιόδοξος ότι η Εθνική στη Βραζιλία δεν θα πάει μόνο σε μία μεγάλη διοργάνωση, αλλά θα κάνει ακόμη μία επιτυχία».

Για τις διαφορές ανάμεσα στην τωρινή ομάδα και εκείνη του 2004:

«Δεν πρέπει να συγκρίνουμε επιτυχίες. Ακόμα και αν η Εθνική πάρει το Μουντιάλ, δεν “καπακώνει” αυτή την προηγούμενη του Euro. Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε συγκρίσεις προπονητών, παικτών και εκείνο που είναι η μεγάλη επιτυχία από 2002 μέχρι τώρα είναι ότι μπήκαν οι βάσεις, συνεχίστηκε η φιλοσοφία και όλοι οι παίκτες θέλουν αν φορέσουν το εθνόσημο και δείχνουν την αγάπη τους για την Εθνική.

Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στους διεθνείς και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτό μετά το καλοκαίρι, όταν θα σταματήσουν κάποιοι. Έχουν μπει οι βάσεις για να συνεχίσει να είναι στο ίδιο επίπεδο. Ήμασταν κάποτε κοντά στο Νο70 της Παγκόσμιας Κατάταξης της FIFA και τώρα φτάσαμε να είμαστε μέσα στη δεκάδα, μακάρι να γινόταν στην υγεία και όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Εμένα με ενοχλεί αφάνταστα τα κακοπροαίρετα σχόλια για κάποιους παίκτες ή μετά από άσχημα αποτελέσματα μιλάμε για αλλαγές, ενώ στη συνέχεια όταν περάσουμε στις διοργανώσεις αποθεώνονται όλοι. Στην Ελλάδα, όπως στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, πρέπει να τον υποστηρίξουμε και ταυτόχρονα τον Έλληνα προπονητή, ο οποίος κάποια στιγμή μπορεί να επιλέξουμε κάποιον τέτοιο παίκτη.

Όλες οι ομάδες στην Ελλάδα έχουν βγάλει νεαρούς σε ηλικία Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο κ. Ρεχάγκελ δούλεψε στη φιλοσοφία της ομάδας, ο Κ. Σάντος πρόσθεσε κάποια δικά του κομμάτια και τώρα έφτασε η ώρα να έρθει κάποιος Έλληνας να βάλει και εκείνος τα δικά του στοιχεία».

Πηγή: sport-fm.gr