Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, ο Παναθηναϊκός κινούνταν σε ρυθμούς… Νίκολα Λαπροβίτολα. Έναν παίκτη που ήθελε πολύ ο Γιώργος Βόβορας για τη θέση του βασικού πόιντ γκαρντ, ενώ και ο ίδιος ο Αργεντινός επιθυμούσε διακαώς να βρεθεί τη νέα σεζόν στο ΟΑΚΑ.

Όμως από τη στιγμή που η Ρεάλ του άναψε… κόκκινο, οι «πράσινοι» έπρεπε να προχωρήσουν άμεσα στο plan b και να στραφούν σε άλλες λύσεις. Και φυσικά χωρίς να χρειαστεί να «δαπανήσουν» και τα 700.000-750.000 ευρώ που είχαν διαθέσιμα για έναν παίκτη και να περιμένουν τον Σεπτέμβριο να δουν τα οικονομικά τους για μία ακόμα προσθήκη στο «τέσσερα».

Έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Δηλαδή να «χωρίσουν» αυτά τα χρήματα και να τα μοιράσουν σε δύο παίκτες! Μπορεί για τον point guard τα πράγματα να παραμένουν ακόμα ανοικτά (θα επανέλθω αργότερα σε αυτό το θέμα), αλλά από τη στιγμή που άνοιξε ο δρόμος για ένα «τεσσάρι» (που έτσι και αλλιώς είχε ανάγκη ο Παναθηναϊκός) τα πάντα έγιναν αστραπιαία.

Γι’ αυτό αποκτήθηκε

Άαρον Ουάιτ, λοιπόν. Ο Αμερικανός δεν ήρθε ως… φωτοβολίδα στο ΟΑΚΑ και ούτε ήταν λύση της έσχατης στιγμής. Συγκεκριμένα είχε προταθεί από τα τέλη του περασμένου Μαΐου όπως σας είχε ενημερώσει σχετικά και το gazzetta.gr και ο Βόβορας εξέταζε πολύ σοβαρά την περίπτωσή του. Όμως όταν βγήκε στο προσκήνιο το όνομα του Γκρεγκ Ουίτινγκτον, ο Ουάιτ ναι μεν έχασε έδαφος, αλλά πάντα υπήρχε στη λίστα του Έλληνα προπονητή.

Και επειδή σε κάποια πράγματα παίζει τεράστιο ρόλο το timing, ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε την αρνητική συγκυρία με τον Λαπροβίτολα, εξοικονόμησε (τα μετρημένα φέτος) χρήματα για έναν ακόμη παίκτη και κατάφερε να κλείσει τον Αμερικανό φόργουορντ σε τιμή… ευκαιρίας και με σχεδόν λιγότερα από 300.000 ευρώ.

Και δεν μιλάμε για έναν παίκτη που ήρθε ουρανοκατέβατος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μην ξεχνάμε ότι ο Ουάιτ είχε πραγματοποιήσει «break out» season στην Ζάλγκιρις, με αποτέλεσμα να ανεβάσει τις μετοχές του στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο του μπάσκετ και να μετακομίσει στην Αρμάνι Μιλάνο. Βέβαια η συνέχεια δεν ήταν εκείνη που θα περίμενε και ο ίδιος καθώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά. Αποτέλεσμα παρελθόν από την ιταλική ομάδα μεσούσης της σεζόν και προσπάθησε να πατήσει και πάλι τα πόδια στην Ισπανία και δη στην Τενερίφη.

Δεν λέω ότι ο 28χρονος φόργουορντ πήγε στον Παναθηναϊκό και θα κάνει την διαφορά, αλλά σε πρώτη φάση διαθέτει τα στοιχεία που έχει θέσει ο Βόβορας από το ξεκίνημα της σεζόν όσον αφορά τους παίκτες που θέλει στο ρόστερ της ομάδας. Αθλητικότητα και κίνητρο (με την επιστροφή του στην EuroLeague), ενώ η πορεία θα δείξει αν θα έχει και την «πνευματική δύναμη» για να αντέξει τους ισχυρούς κραδασμούς, που είναι το τρίτο ζητούμενο.

Ο ρόλος του

Τι είναι αυτό, όμως, που θα προσφέρει αγωνιστικά ο Ουάιτ στον Παναθηναϊκό; Ποιος θα είναι ο ρόλος του και τι θα ζητάει ο Βόβορας από εκείνον; Ο απόφοιτος του Iowa αναμένεται να έχει ειδικές αποστολές στην άμυνα. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να βοηθήσει με την αθλητικότητά του, τα γρήγορα πόδια του και τις καλές τοποθετήσεις του στα ριμπάουντ. Όπως είναι γνωστό ο Έλληνας τεχνικός αρέσκεται στην άμυνα με τις αλλαγές (σ.σ. το είδαμε τόσο στο Κάουνας, όσο και στο Μόναχο πέρυσι) και ένας παίκτης όπως ο Ουάιτ που μπορεί να «υπηρετήσει» το συγκεκριμένο κομμάτι της άμυνας ήταν απαραίτητος.

Επιθετικά δεν πρόκειται να ζητήσει πολλά πράγματα ο Παναθηναϊκός από εκείνον. Δεν θα «γεμίσει» τα παπούτσια του Ντεσόν Τόμας στο επιθετικό κομμάτι και αυτό διότι θα υπάρχει πλούσιο επιθετικό ταλέντο στην περιφερειακή γραμμή της ομάδας. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι αν και εφόσον χρειαστεί να σκοράρει, δεν θα το κάνει. Ο Ουάιτ είναι ένας παίκτης που μπορεί να σουτάρει με καλά ποσοστά (κοντά στο 38%-40%) στα τρίποντα εάν και εφόσον έχει ξεκάθαρο ρόλο στην ομάδα ανοίγοντας τις αντίπαλες άμυνες, ενώ παίζει εξαιρετικά και το pick n roll «τελειώνοντας» φάσεις πάνω από τη στεφάνη.

Η EuroLeague είναι μαραθώνιος. Και θα ήταν λάθος εάν και εφόσον ξεκίναγε ο Παναθηναϊκός τη σεζόν χωρίς ένα ακόμα «τεσσάρι» έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί και τα ρόστερ όλων των ομάδων. Ο Ουάιτ δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά, αλλά σίγουρα ήταν ένα απαραίτητο κομμάτι για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το «πράσινο» παζλ ενόψει της νέας σεζόν. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να απελευθερώσει και τον Μήτογλου, με τον οποίο θα μπορεί να συνυπάρξει στην ίδια πεντάδα για περισσότερη αμυντική σκληράδα.

Βάσει ρεπορτάζ, ο Έλληνας φόργουορντ θα χρησιμοποιείται και στη θέση του σέντερ τη νέα χρονιά, αφού ο Βόβορας υπολογίζει τον Μπεν Μπέντιλ στο «τέσσερα» και όχι ως μία ακόμα βοήθεια στο «πέντε». Με την απόκτηση του Αμερικανού, ο Παναθηναϊκός έχει μια «πεντάδα» στη frontline (Παπαγιάννης, Όγκουστ, Μήτογλου, Μπέντιλ, Ουάιτ) που θα μπορεί να… ανακατεύεται ανάλογα με τις περιστάσεις των αγώνων, λύνοντας τα χέρια του 43χρονου τεχνικού. Από εκεί και πέρα, τα πάντα είναι θέμα «χημείας» και πώς θα μπορούν να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.

Ο point guard

Και φτάνουμε στο θέμα του βασικού point guard. Πράγματι ο Πιερ Τζάκσον είναι το πρώτο όνομα στη λίστα του Γιώργου Βόβορα για να καλύψει τη συγκεκριμένη θέση. Τώρα θα μου πείτε γιατί να πάει σε τόσο κοντό παίκτη ο οποίος scoring point guard και όχι pass first point guard. Απλούστατα τα πλάνα αναπροσαρμόστηκαν και η ομάδα προχώρησε στις δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Αυτές συμπεριλάμβαναν και παίκτες που να μπορεί να δημιουργήσει και για τον εαυτό του, να έχουν καλό σουτ, χωρίς ωστόσο να είναι αδιάφοροι και για την πάσα. Μην ξεχνάτε ότι Τζάκσον είχε 4,2 ασίστ στη θητεία του στην EuroLeague με την Μακάμπι. Έτσι;

Όμως, κρατήστε και αυτό: Το ότι ο Τζάκσον είναι το πρώτο όνομα στη λίστα του Βόβορα και στον οποίο έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση (μιας και ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ μπορεί να μπει σε παζάρια) δεν σημαίνει ότι φόρεσε ήδη τη φανέλα με το τριφύλλι. Αυτός έχει προκριθεί, αυτός έχει βολιδοσσκοπηθεί, αλλά σε περίπτωση άρνησής του κρατήστε ψηλά και το όνομα του Τζέιλεν Άνταμς (24χρ., 1.90μ.) ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στους Τρέιλμπλεϊζερς, αλλά αν και εφόσον χρειαστεί να φύγει από τη «φούσκα» (σ.σ. δεν έχει αγωνιστεί καθόλου στο restart) το Πόρτλαντ δεν θα του σταθεί εμπόδιο. Ένας παίκτης με εξαιρετική παρουσία στην G-League, αλλά ουδέποτε αγωνίστηκε εκτός ΗΠΑ.

Και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο Βόβορας προτιμάει τον Πιερ Τζάκσον αφήνοντας λίγο πιο πίσω τους Τζέιλεν Άνταμς και Τζος Γκρέι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν διαγραφεί από τη λίστα αν και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τον άλλοτε παίκτη της Μακάμπι…

Πηγή: gazzetta.gr