Ο ιδρυτής των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς και επί σειρά ετών, γενικός διευθυντής της ομάδας, Χάρι Γκλίκαν απεβίωσε την Τετάρτη (10/6) σε ηλικία 96 ετών. Η αιτία θανάτου δεν αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ομάδας.

Ο Γκλίκμαν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, με την υποστήριξη των Χέρμαν Σαρκόφσκι, Λάρι Ουάινμπεργκ και Ρόμπερτ Σμερτζ, πλήρωσε 3,7 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου το Πόρτλαντ να μπει στη λίγκα τη σεζόν 1970/71. Ο Γκλίκμαν ήταν ακόμη μέλος του ομίλου ιδιοκτησίας που πούλησε την ομάδα στον Πολ Αλεν έναντι 70 εκατομμυρίων δολαρίων το 1988.

Μόλις στην έβδομη σεζόν της ύπαρξής τους, με τον Γκλίκμαν να υπηρετεί ως τζένεραλ μάνατζερ, οι Μπλέιζερς κέρδισαν το μοναδικό πρωτάθλημα της Ιστορίας τους το 1977, έχοντας στις τάξεις τους, «αστέρες» όπως οι Μπιλ Ουόλτον, Μορίς Λούκας και Λάιονελ Χόλινς.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Μπλέιζερς, Κρις ΜακΓκόουαν, δήλωσε σχετικά: «Ο Χάρι ήταν ο ορισμός ενός πραγματικού Trail Blazer (σ.σ. πρωτοπόρος). Μέσα από την αφοσίωση και την επιμονή του, ο Χάρι όχι μόνο δημιούργησε ένα επιτυχημένο αθλητικό franchise σε μια μικρή αγορά της Δύσης, αλλά έχει ενώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο μέσα από μια κοινή αγάπη για το μπάσκετ. Η Rip City θα είναι για πάντα ευγνώμων στον Χάρι».

Ο πρόεδρος των μπασκετικών επιχειρήσεων της ομάδας, Νιλ Ολσεϊ δήλωσε με τη σειρά του: «Ο Χάρι Γκλίκμαν έθεσε τα θεμέλια και το σημείο αναφοράς για επιτυχία στις μικρές αγορές του ΝΒΑ. Ήταν η κινητήρια δύναμη του πρωταθλήματος του 1977, μια σημαντική στιγμή που ανέβασε το Πόρτλαντ και του επέτρεψε να ενταχθεί στην ελίτ των επαγγελματικών αθλητικών franchise. Οι συνεισφορές του στην πόλη του Πόρτλαντ και τους Τρέιλ Μπλέιζερς είναι τεράστιες και γι ‘αυτό όλοι του οφείλουμε ένα μεγάλο χρέος ευγνωμοσύνης».