Η άρση της απαγόρευσης μεταγραφών έφερε χαμόγελα στον Πειραιά αλλά δεν είναι όλα καλά.

Στον Ολυμπιακό ήταν σίγουροι ότι η Euroleague θα ακύρωνε την ποινή απαγόρευσης μεταγραφών και δικαιώθηκαν, αφού όντως υπήρξε άρση της συγκεκριμένης ποινής. Παράλληλα, όμως, υπήρξαν δύο περιορισμοί.

Ο πρώτος είναι η μείωση κατά 7,5% (από 65% σε 57,5%) του επιτρεπόμενου ακαθάριστου μισθολογικού κόστους για την περίοδο της 2020-21 στην EuroLeague και ο δεύτερος είναι η μείωση κατά 5,0% (από 65% σε 60%) του επιτρεπόμενου ακαθάριστου κόστους μισθοδοσίας για τη σεζόν 2021-22 στην EuroLeague.

Τι σημαίνουν λοιπόν αυτά τα δύο; Όπως αναφέρει σε σχετικό θέμα το gazzetta.gr, ο Ολυμπιακός έχει φέτος μπάτζετ που φτάνει στα 20 εκατ. ευρώ και όταν λέμε μπάτζετ εννοούμε όλα τα συμβόλαια παικτών και προπονητών, το υπαλληλικό προσωπικό με το ΙΚΑ, τα καθημερινά έξοδα της ομάδας και φυσικά η εφορία.

Αν, λοιπόν, οι Πειραιώτες διατηρήσουν το ίδιο μπάτζετ και για την επόμενη σεζόν, τότε από τα 20 εκατ. ευρώ οι μισθοί των παικτών θα πρέπει να φτάνουν στα 11,5 εκατ. ευρώ και όχι παραπάνω.

Για να είναι περισσότερα τα λεφτά προς τους παίκτες και συγκεκριμένα 13 εκατ. ευρώ, όπως θα ίσχυε χωρίς τον περιορισμό που επέβαλε η Euroleague, θα πρέπει η ΚΑΕ να ανεβάσει το μπάτζετ την επόμενη σεζόν και να το φτάσει στα 22,2 εκατ. ευρώ.

Αυτή η αύξηση, όμως, θα πρέπει να βασίζεται σε έσοδα της ομάδας και όχι στην τσέπη των Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου, αφού η Euroleague έχει θεσπίσει από πέρυσι Financial Fair Play, το οποίο θα πρέπει να τηρείται σε απόλυτο βαθμό από το 2022-23.

Με βάση το FFP, λοιπόν, από το 2022-23 οι ιδιοκτήτες των ομάδων θα μπορούν να βάλουν από την τσέπη τους μέχρι και το 40% του μπάτζετ, ενώ το υπόλοιπο 60% θα πρέπει να προέρχεται από τα έσοδα της ομάδας.

Αν, επομένως, το Financial Fair Play ίσχυε από φέτος, καταλήγει το θέμα του gazzetta.gr, το μπάτζετ του Ολυμπιακού θα έπρεπε να είναι στα 13,3 εκατ. ευρώ (αντί για τα 20 εκατ. που είναι τώρα), αφού τα έσοδα της ομάδας θα έφταναν -στην καλύτερη περίπτωση- στα 8 εκατ. ευρώ.