«Κόκκινη κάρτα» στο ρατσισμό βγάζουν κατά τη διάρκεια της ένατης αγωνιστικής οι ποδοσφαιριστές και τα παιδιά που τους συνοδεύουν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της Super League εξηγεί ότι ήρθε η ώρα να παταχθεί ο ρατσισμός και γι’ αυτό αναφέρεται σε μια σειρά δράσεων που γίνονται για έβδομη συνεχή χρονιά.

«Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για ένα θέμα που απασχολεί όλους μας», εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης.

Ακολουθεί η συνέντευξή του

– Μιλήστε μας για τις δράσεις που γίνονται για την ευαισθητοποίηση του κοινού κατά του ρατσισμού
«Η Super League, για έβδομη συνεχή χρονιά, στηρίζει έμπρακτα την πρωτοβουλία κατά του ρατσισμού. Στο πλαίσιο αυτό, την ένατη αγωνιστική ημέρα του Πρωταθλήματος, η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα, 26, 27 και 28 Οκτωβρίου αντίστοιχα, σε όλα τα γήπεδα της Super League θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για ένα θέμα που απασχολεί όλους μας. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να αξιοποιούμε τη δυναμική του ποδοσφαίρου, έτσι ώστε να προβάλλουμε θετικά μηνύματα. Πριν την έναρξη των αναμετρήσεων και κατά την παρουσίαση των ομάδων, οι ποδοσφαιριστές και τα παιδιά που τους συνοδεύουν, θα φορούν μπλουζάκια με μηνύματα κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού, ενώ θα βγάλουν “κόκκινη κάρτα” στο ρατσισμό. Παράλληλα, ειδικά ενημερωτικά μηνύματα θα ακουστούν σε όλα τα γήπεδα και θα διανεμηθεί έντυπο υλικό στους φιλάθλους που θα βρεθούν στις κερκίδες. Σημασία έχει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση και η Super League συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση».

– Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι φέτος είναι η χρονιά που θα έπρεπε να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο ο κόσμος απέναντι στο ρατσισμό;
«Στους δύσκολους καιρούς που διανύει η κοινωνία μας, είναι θετικό να προβάλλονται πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη συμφιλίωση και την άμβλυνση των διαφορών, αξιοποιώντας τη δημοφιλία που έχει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας. Η Super League στηρίζει το δικαίωμα στη διαφορετικότητα για όλους και στέκεται για μια ακόμα χρονιά αρωγός στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης της FARE, υπό την αιγίδα της UEFA και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μήνυμα της αλληλεγγύης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και του δικαιώματος στη διαφορετικότητα βρίσκει ιδανικό πρεσβευτή το ποδόσφαιρο. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, με δεδομένη την κρίση αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα που διογκώνονται εξαιτίας της, η πρωτοβουλία αυτή που λαμβάνει η διοργανώτρια Αρχή -σε συνεργασία με τη FARE και υπό την αιγίδα της UEFA και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- βοηθά στην αποδοχή της διαφορετικότητας από τους Έλληνες και τους μετανάστες μέσω του πιο δημοφιλούς αθλήματος, του ποδοσφαίρου. Στέλνουμε θετικά μηνύματα σε όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα: Το ποδόσφαιρο λέει όχι στο ρατσισμό και στις κάθε είδους διακρίσεις!».

– Παιδιά και ρατσισμός. Ποια είναι η άποψή σας και τι θα τους συμβουλεύατε;
«Σημασία έχει η παιδεία, με την ευρεία έννοια της λέξης. Εμείς από την πλευρά μας, ως διοργανώτρια Αρχή του κορυφαίου επαγγελματικού πρωταθλήματος της χώρας μας, προχωρούμε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως αυτές που σας ανέλυσα παραπάνω, οι οποίες αποσκοπούν στην ενημέρωση των φιλάθλων κάθε ηλικίας. Είναι γεγονός ότι πολλές από τις παθογένειες που μαστίζουν την κοινωνία μας οφείλονται σε έλλειμμα παιδείας και ενημέρωσης που οδηγεί αρκετές φορές σε ακραίες συμπεριφορές. Δεδομένου ότι στα γήπεδα έρχονται φίλαθλοι κάθε ηλικίας, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε, συμβάλλουμε κι εμείς, στο μέτρο φυσικά του δυνατού, στην ευαισθητοποίηση και της νέας γενιάς».

– Θα υπάρξει κάτι ξεχωριστό στις συγκεκριμένες δράσεις;
«Εκτός από την παράταξη των ομάδων, κατά την οποία ποδοσφαιριστές, διαιτητές αλλά και τα παιδιά που συνοδεύουν τις ομάδες θα φορούν τα μπλουζάκια με τα μηνύματα κατά του ρατσισμού, αλλά και τη διανομή ενημερωτικού υλικού στους φιλάθλους, έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Super League superleaguegreece.net. Ευελπιστούμε ότι τα θετικά αυτά μηνύματα θα συμβάλλουν στη μείωση των εντάσεων, ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να προβάλλουμε τις πρωτοβουλίες που αμβλύνουν τα πάθη σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας».

– Μπορείτε να μας περιγράψετε και τις άλλες δράσεις της ΕΚΕ που διοργανώνει η Super League;

«Πάγια θέση της Super League είναι να βρίσκεται κοντά στην κοινωνία, κοντά στους φιλάθλους. Έτσι, σε συνέχεια των περσινών μας πρωτοβουλιών, όπως ενδεικτικά ήταν η “Μπάλα για τα παιδιά”, όταν με τη συμμετοχή φιλάθλων από όλη την Ελλάδα συλλέξαμε μπάλες που δωρίστηκαν σε παιδιά που είχαν ανάγκη από ένα χαμόγελο, συνεχίζουμε και κατά τη φετινή αγωνιστική περίοδο αντίστοιχες δραστηριότητες. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, μπορώ όμως να σας πω ότι προγραμματίζουμε ενημερωτικά σεμινάρια στα τμήματα υποδομής των ομάδων, στα οποία αγωνίζονται παιδιά και έφηβοι, με θέματα όπως το “ευ αγωνίζεσθαι”, για παράδειγμα. Με συνεπή, συντονισμένη και διαρκή δράση, θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, πάντοτε σε συνεργασία με τους φιλάθλους, αλλά και τους φορείς που στηρίζουν το έργο μας».