Η Εθνική μάς έχει μάθει στα θρίλερ με… happy end. Ένα τέτοιο περιλάμβανε και το πρώτο της φιλικό εν όψει Ευρωμπάσκετ, αφού χρειάστηκε ένα καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη για να επικρατήσει 87-85 των Κροατών. Όλα αυτά κι ενώ προηγείτο με διψήφιες διαφορές μέχρι το τελευταίο πεντάλεπτο.

Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού με 14 και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 16 πόντου ήταν οι κορυφαίοι της Εθνικής, που έδειξε να σκοράρει αφειδώς, αλλά και να έχει προβλήματα στην άμυνα. Δεν αγωνίστηκε ο Βασίλης Σπανούλης προληπτικά λόγω ενοχλήσεων στη μέση, ενώ αποχώρησε με κάταγμα στη μύτη μετά από χτύπημα από αντίπαλο ο Κώστας Καϊμακόγλου. Σάββατο στις 19:00 το επόμενο τεστ με τη Γερμανία.

Πολλές αλλαγές
Η πρώτη πεντάδα της νέας Εθνικής αποτελείτο από τους Ζήση, Μπράμο, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Βουγιούκα, που απέναντί τους είχαν τους Ούκιτς, Τόμας, Μπογκντάνοβιτς, Μάρκοτα και Τόμιτς. Η ελληνική ομάδα είχε τον έλεγχο του ρυθμού, παρότι ο Αντρέα Τρινκιέρι χρησιμοποίησε στο πρώτο δεκάλεπτο όλους τους παίκτες πλην των Καββαδά και Βασιλειάδη. Έτσι προηγήθηκε με 8-4 και 14-11. Η ομάδα του Γιάσμιν Ρέπεσα πέρασε μπροστά για λίγο (14-16), τη στιγμή που ο Καϊμακόγλου αποχωρούσε ματωμένος μετά από μονομαχία με τον Μπογκντάνοβιτς, αλλά η πρώτη περίοδος έκλεισε με την Ελλάδα στην πρωτοπορία χάρη στους πρώτους πόντους του Κατσίβελη σε επίπεδο Ανδρών.

Φώτσης και Πρίντεζης τη διαφορά…
Ο βενιαμίν της ομάδας ξεκίνησε το δεύτερο δεκάλεπτο μαζί με τους Βασιλειάδη, Περπέρογλου, Φώτση και Μαυροκεφαλίδη. Η «χρβάτσκα» προσπέρασε με τον Μπογκντάνοβιτς (21-22), αλλά και πάλι για λίγο, αφού η αντίδραση της Εθνικής ήταν υποδειγματική. Με τον αρχηγό να πετυχαίνει 9 πόντους η Εθνική «έτρεξε» ένα επί μέρους σκορ 11-2 και έφτασε στο 32-24 στα μισά της περιόδου. Οι Κροάτες, ωστόσο κυριάρχησαν στο επόμενο τρίλεπτο και καθοδηγούμενοι από τους Σίμον και Τόμας πήραν κεφάλι δύο λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου (37-39). Με έξι προσωπικούς πόντους του Πρίντεζη, πάντως, ο επίλογος του πρώτου μέρους ανήκε στην Ελλάδα, 43-42.

Τα δύο «τεσσάρια» έκαναν τη διαφορά, Πρίντεζης και Φώτσης είχαν 10 και 9 πόντους αντίστοιχα στο πρώτο μέρος μαζεύοντας και από πέντε ριμπάουντ. Η Εθνική υπερείχε στα ριμπάουντ (16-12), είχε πολλές ασίστ (12-11), ωστόσο πλήρωσε τα λάθη που απέφεραν 6 πόντους στους αντιπάλους, αλλά και την αστοχία της στα τρίποντα (3/12).

Ξέφυγε…
Κοντύτερο σχήμα επέλεξε για την εκκίνηση του δευτέρου μέρους ο Αντρέα Τρινκιέρι, με Ζήση, Σλούκα, Μπράμο, Φώτση και Μαυροκεφαλίδη. Δύο τρίποντα του ομογενούς φόργουορντ και πέντε πόντοι από τον σέντερ της πεντάδας διαμόρφωσαν το 58-52 στα μέσα της περιόδου, ενώ παρότι οι Κροάτες προσπαθούσαν να μείνουν κοντά στο σκορ, Βουγιούκας και Περπέρογλου ανέβασαν τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφια τιμή (68-58).

Με ζόρι στο τέλος
Το τελευταίο δεκάλεπτο ξεκίνησε με Ζήση, Βασιλειάδη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μαυροκεφαλίδη για την «επίσημη αγαπημένη», που έφτασε και στο +12 (72-60) και συντηρούσε τη διαφορά χάρη στην καλή της άμυνα (77-67). Όλα αυτά μέχρι το τελευταίο πεντάλεπτο, όταν η Κροατία με διαδοχικά τρίποντα από Μπογκντάνοβιτς και Ούκιτς μείωσε στο καλάθι (79-77). Δύο βολές του Σλούκα έδωσαν προσωρινή ανάσα στην Εθνική, καθώς ένα ακόμη «χτύπημα» από τα 6,75μ., αυτή τη φορά από τον Σίμον, έφερε τη διαφορά στον πόντο (81-80) στα 100 δευτερόλεπτα για το φινάλε. Μαυροκεφαλίδης και Ζήσης πέτυχαν κρίσιμα καλάθια και έφεραν την Ελλάδα στο 85-80 στα 40’’ πριν το τέλος. Όμως δύο βολές του Μπογκντάνοβιτς και ένα τρίποντο του Σίμον μετά από λάθος του Σλούκα έφεραν το ματς στα ίσα (85-85), 7,8 δευτερόλεπτα προτού τελειώσει η περίοδος. Στον εναπομείναντα χρόνο ο Γιώργος Πρίντεζης με τριπλή προσπάθεια (αφού αστόχησε πρώτα ο ίδιος και μετά ο Μαυροκεφαλίδης) χάρισε τη νίκη στην Εθνική.

Η Eλλάδα κυριάρχησε στα ριμπάουντ (32-20), αλλά είχε χαμηλά ποσοστά σε τρίποντα (7/24, 29%) και δίποντα 27/55, 49%).

Δεκάλεπτα: 17-16, 43-42, 70-60, 87-85.

Ελλάδα (Τρινκιέρι): Βασιλειάδης, Ζήσης 6, Περπέρογλου 3, Φώτσης 9 (8 ριμπ.), Παπανικολάου 4, Μαυροκεφαλίδης 16, Βουγιούκας 13, Καϊμακόγλου, Μπράμος 13, Πρίντεζης, Σλούκας 4, Καββαδάς 2, Κατσίβελης 3.

Κροατία (Ρέπεσα): Τόμιτς 6, Άντριτς 2, Ντρέιπερ 6, Μπογκντάνοβιτς 25, Ρούντεζ, Τόμας 15, Ούκιτς 14, Σίμον 9, Μάρκοτα 4, Α. Ντέλας 2, Ζόριτς 2.

Πηγή: sport-fm.gr