Η FIBA εξέτασε την επίμαχη φάση στο Γαλλία – Λιθουανία, αποφάσισε πως οι διαιτητές πήραν λάθος απόφαση και τους απέκλεισε από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Γαλλία νίκησε την Λιθουανία με 78-75 και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας, με μία φάση, η οποία σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς στοίχισε τον αποκλεισμό της «Λιέτουβα».

Με το σκορ στο 76-75 ο Βαλαντσιούνας αστόχησε σε δεύτερη βολή και ο Γκομπέρ πήδηξε στο καλάθι για να διώξει την μπάλα. Οι Λιθουανοί έκαναν ένσταση, καθώς θεώρησαν πως ο Γάλλος έδιωξε αντικανονικά την μπάλα, και η οποία απορρίφθηκε, συνεπώς, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Ωστόσο, όπως έγινε επίσημα γνωστό, άνθρωποι της FIBA είδαν ξανά το βίντεο και τόνισαν πως ο Γκομπέρ ακούμπησε τη στεφάνη, τη στιγμή που η μπάλα ήταν σε επαφή με αυτό. Με βάση αυτό, έπρεπε να καταλογιστεί η παράβαση και να προστεθεί ένας πόντος στους Λιθουανούς. Ο κανονισμός αναφέρει πως, για να εξεταστεί το instant replay, θα έπρεπε να υπάρχει σφύριγμα, άρα οι διαιτητές έπρεπε να έχουν σφυρίξει, για να εξετάσουν τη φάση στο βίντεο, κάτι το οποίο δεν έκαναν.

Οι διαιτητές αυτού του αγώνα (Κόντε, Νιέβες, Λεσκάνο) αποκλείστηκαν από το υπόλοιπο της διοργάνωσης.

Πηγή: gazzetta.gr