Η ήττα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να τερματίσει ψηλότερα από την τέταρτη θέση στο Top 16 και τον έφερε αντιμέτωπο στα προημιτελικά με την Μπαρτσελόνα, σε μια σειρά που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα με δύο αγώνες στο «Παλαού Μπλαουγκράνα» (Τρίτη στις 21:00 και Πέμπτη στις 21:45).

Στο μυαλό όλων υπάρχει η επανάληψη του προ διετίας άθλου, όταν οι «πράσινοι», όντας και τότε αουτσάιντερ και με μειονέκτημα έδρας, αν κι έχασαν στο πρώτο ματς, κέρδισαν το δεύτερο ματς στη Βαρκελώνη και τα δύο επόμενα στο ΟΑΚΑ αφήνοντας την «Μπάρτσα» εκτός του Final 4 που φιλοξενήθηκε στην πόλη της και φτάνοντας τελικά στον έκτο τους ευρωπαϊκό τίτλο.

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε και πάλι», έλεγαν στις μεταξύ τους συζητήσεις οι παίκτες του Παναθηναϊκού χθες μετά τον αγώνα. Αναγνωρίζουν πως τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με το 2011, παραδέχονται πως οι «μπλαουγκράνα» έχουν τον πρώτο λόγο, τόσο λόγω φόρμας όσο και λόγω έδρας, αλλά θα παλέψουν μέχρι τέλους για να φτάσουν στο στόχο.

Πανίσχυρη μεν…

Η Μπαρτσελόνα κερδίζει δικαιωματικά τον τίτλο της καλύτερης ομάδας της φετινής Ευρωλίγκας μέχρι το Top 16. Σε 24 παιχνίδια στη φετινή διοργάνωση έχει γνωρίσει μόλις δύο ήττες (!), την πρώτη σε ένα αδιάφορο ματς της πρώτης φάσης, όταν την τελευταία αγωνιστική έχασε με 78-75 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας δίχως να απολέσει όμως και την πρωτιά, και τη δεύτερη από τη Χίμκι στη Ρωσία με 78-65.

Διαθέτει την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση με παθητικό 67,6 πόντους ανά αγώνα (τρίτη καλύτερη στο Top 16, όπου πρώτος ήταν ο Παναθηναϊκός με 69,1 πόντους σε βάρος του ανά ματς), την καλύτερη επίθεση με 80,2 πόντους, τα υψηλότερα ποσοστά σε δίποντα (57,8%), το πέμπτο καλύτερο ποσοστό σε βολές (76,3%) και τρίποντα (37,5%), ενώ είναι τρίτη σε ασίστ (16,9) και πρώτη στο ranking (95,3 στο index).

Ο Τσάβι Πασκουάλ διαθέτει ένα πλήρες ρόστερ που σκοπεύει στην κορυφή της Ευρώπης μετά το 2010. Χουέρτας και Γιασικεβίτσιους είναι… μάστερ στις ασίστ, ο Σάδα εξολοθρευτής στην άμυνα, ο Ναβάρο γνωστός killer, Λόρμπεκ, Τόμιτς και Τζαβάι συνθέτουν μία εξαιρετική τριάδα ψηλών, ενώ Γουάλας και Ίνγκλες είναι ρολίστες πολυτελείας που θα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε άλλες ομάδες.

… αλλά κουρασμένη και πληγωμένη

Η Μπαρτσελόνα είναι μεν πολύ δυνατή, αλλά φτάνει στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας καταπονημένη από την κούραση και πληγωμένη από τραυματισμούς.

Απόντες από τα ματς με τον Παναθηναϊκό θα είναι σίγουρα οι δύο κλασικοί σμολ φόργουορντ της ομάδας, Πιτ Μάικλ (πνευμονική εμβολή) και Τσάβι Ραμπασέδα (τραυματισμός στο πόδι) αφήνοντας μόνο του τον Τζο Ίνγκλες στη θέση.

Επίσης είναι αμφίβολο αν ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε τόσα συνεχή παιχνίδια με τα χρόνια προβλήματα που κουβαλά, συν αυτό που αποκόμισε χθες στον αστράγαλο και σήμερα θα υποβληθεί σε εξετάσεις. Επιπλέον ο Μπραντ Όλεσον δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα.

Οι Καταλανοί είναι εξουθενωμένοι και από τα συνεχή παιχνίδια. Πέραν των 24 που έχουν δώσει στην Ευρωλίγκα, έχουν παίξει από την αρχή της σεζόν άλλα τρία για το Κύπελλο Ισπανίας (το οποίο και κατέκτησαν), άλλα δύο για το Σούπερ Καπ (το οποίο έχασαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης), αλλά και 27 για την ACB, όπου έχουν πληρώσει αυτή την κόπωση μετρώντας 9 ήττες και υποχωρώντας στην τρίτη θέση. Το κοντέρ έχει ήδη γράψει 56 ματς την τρέχουσα περίοδο (44 νίκες-12 ήττες) για τους «μπλαουγκράνα» .

Συν τοις άλλοις, ενώ Παναθηναϊκός (αλλά και Ολυμπιακός) παίρνουν… ρεπό από την Α1 για να προετοιμαστούν για τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, η Μπαρτσελόνα δεν σταματά τη δράση, καθώς αυτή την Κυριακή φιλοξενείται από την Ομπραντόιρο και την επόμενη υποδέχεται τη Γκραν Κανάρια για το πρωτάθλημα. Όλα αυτά δεν είναι δυνατό να μην έχουν συνέπειες, ειδικά σε παίκτες όπως ο 36χρονος Γιασικεβίτσιους.

Όταν «καίει»… Παναθηναϊκός

Παναθηναϊκός και Μπαρτσελόνα έχουν συναντηθεί 23 φορές στο παρελθόν και οι Καταλανοί έχουν το πάνω χέρι με 13 νίκες. Πάντως οι «πράσινοι» έχουν κερδίσει στα δύο μεγάλα ραντεβού τους: το 1996 στον τελικό του Παρισιού και το 2011 στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Στη Βαρκελώνη οι «μπλαουγκράνα» υπερέχουν με 7-3, ενώ στην Αθήνα υπάρχει απόλυτη ισορροπία, 5-5. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί και σε δύο μικρούς τελικούς, το 1994 με νικητή τον Παναθηναϊκό και πέρυσι με νικήτρια την Μπαρτσελόνα.

Πηγή: sport-fm.gr