Στη δέσμευση να προωθήσουν μακροπρόθεσμα το ποδόσφαιρο των γυναικών στην Αφρική προχώρησαν, παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών στη Γαλλία (07/06-07/07), προχώρησαν FIFA και French Development Agency (AFD).

«Είμαι χαρούμενος που μια ακόμα στρατηγική συμμαχία έχει σφυρηλατηθεί για να βοηθήσει τη χρήση του ποδοσφαίρου ως πλατφόρμα για θετική αλλαγή στην κοινωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο. μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με τον Ρεμί Ριού, διευθύνοντα σύμβουλο της AFD.

«Αυτή η συμφωνία ορόσημο μεταξύ της FIFA και της AFD στοχεύει να δημιουργήσει μια διαρκή ανάπτυξη στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε ότι το ποδόσφαιρο συνεχίζει να διαδραματίζει έναν ακόμη σημαντικότερο ρόλο στην αειφόρο ανάπτυξη, να εκπαιδεύει και να ενδυναμώνει την επόμενη γενιά για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και πιο ειρηνικής κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Ο Ριού δήλωσε από την πλευρά του: «Ποιος καλύτερος τρόπος για να οικοδομήσουμε έναν κοινό κόσμο παρά για να αξιοποιήσουμε την δύναμη του ποδοσφαίρου; Είμαι εξαιρετικά περήφανος που η AFD και η FIFA ξεκινούν μια μοναδική συνεργασία για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την προώθηση της εκπαίδευσης στην Αφρική μέσω του ποδοσφαίρου. Καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο των Γυναικών πρόκειται να ξεκινήσει στη Γαλλία, είμαι βέβαιος ότι η συμμαχία AFD-FIFA θα βοηθήσει στην προβολή του γυναικείου αθλητισμού ως στρατηγικού αναπτυξιακού στόχου στην Αφρική».

Την τελετή παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές όπως οι Μαρσέλ Ντεσεγί, Ντιντιέ Ντρογκμπά, Σαμουέλ Ετό και Μπερνάρ Λαμά, καθώς και η Γαλλίδα πρώην παίκτρια, Καντίς Πρεβόστ.

Ο Εμανουέλ Μαρκόν υπογράμμισε ότι η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών ήταν ο μεγάλος εθνικός στόχος της πενταετούς θητείας του ως προέδρου, προσθέτοντας ότι «το σχολείο είναι το σημείο όπου χτίζουμε την κοινωνία που χρειαζόμαστε και θέλουμε να δούμε». Ο Γάλλος πρόεδρος πήρε και φώτο μια μπλούζα, με το Νο 25 επάνω, ενώ η σύζυγός του, Μπριζίτ, το ίδιο δώρο, αλλά με το Νο 26.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, με 24 ομάδες να συμμετέχουν, ξεκινά αυτήν την Παρασκευή (07/06) με την οικοδέσποινα να αντιμετωπίζει τη Νότια Κορέα για τον 1το όμιλο στο «Παρκ ντε Πρενς» στο Παρίσι.

Η κάτοχος ΗΠΑ ξεκινάει (6ος όμιλος) κατά της Ταϊλάνδης στο Ρέμς στις 11 Ιουνίου. Οι τρεις χώρες της Αφρικής που συμμετέχουν στην εκδήλωση είναι η Νιγηρία, η Νότια Αφρική και το Καμερούν.