Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά τον αξέχαστο τελικό του 1999, ο άνθρωπος που έδωσε στη Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ το Τσάμπιονς Λιγκ, επέστρεψε στο Καμπ Νου. Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, από τη θέση του προπονητή πλέον, ήθελε (αλλά τελικά δεν κατάφερε) να οδηγήσει τους «μπέμπηδες» στην ανατροπή, όπως είχε κάνει ο ίδιος τότε, ως ποδοσφαιριστής, χαρίζοντας στην ομάδα του το τρόπαιο. Ο συγκεκριμένος προορισμός θα αποτελεί για πάντα σήμα-κατατεθέν στην καριέρα του Νορβηγού, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλους άσους. Η Ισπανία «γεννάει» ήρωες στους τελικούς του κυπέλλου πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ και ο Σόλσκιερ είναι ένας από αυτούς.

Πιερίνο Πράτι (1969)

Ο πρώτος τελικός επί ισπανικού εδάφους είχε γίνει το 1957, όταν Ντι Στέφανο και Γκέντο οδήγησαν τη Ρεάλ Μαδρίτης στο 2-0 επί της Φιορεντίνα. Δώδεκα χρόνια μετά, το 1969 στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, ο Πιερίνο Πράτι πήρε από το χέρι τη Μίλαν και την οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Ιταλός φορ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στον τελικό με τον Άγιαξ, αφού με δικό του χατ-τρικ οι «ροσονέρι» έφτασαν στο ευρύ 4-1 απέναντι στην ομάδα του 22χρονου – τότε – Γιόχαν Κρόιφ.

Τζον Ρόμπερτσον (1980)

Το 1979 ήταν αυτός που είχε κάνει ήρωα τον Τρέβορ Φράνσις, δίνοντας την ασίστ για το 1-0 της Νότιγχαμ Φόρεστ απέναντι στη Μάλμε. Ένα χρόνο μετά, τα φώτα έπεσαν – δικαίως – πάνω στο Σκωτσέζο εξτρέμ. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου (σύμφωνα με ψηφοφορία των οπαδών) ήταν αυτός που με δικό του γκολ έδωσε στην ομάδα του Μπράιαν Κλαφ το δεύτερο συνεχόμενο κύπελλο πρωταθλητριών. Στο Μπερναμπέου, ο Ρόμπερτσον ήταν ο σκόρερ στη νίκη με 1-0 επί του Αμβούργου.

Χέλμουτ Ντουκαντάμ (1986)

«Ήρωας της Σεβίλλης» χαρακτηρίστηκε ο Ρουμάνος τερματοφύλακας, αφού σχεδόν μόνος του χάρισε στη Στεάουα Βουκουρεστίου το μοναδικό κύπελλο πρωταθλητριών στην ιστορία της. Μετά από 120 λεπτά χωρίς γκολ στο Σάντσεθ Πιθχουάν, Στεάουα και Μπαρτσελόνα οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Ντουκαντάμ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Απέκρουσε τέσσερα πέναλτι των Καταλανών και με σκορ 2-0 η ρουμανική ομάδας στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Μάρκο Φαν Μπάστεν (1989)

Με τον Ρουντ Γκούλιτ σημείωσαν από δύο γκολ στον τελικό του Καμπ Νου απέναντι στη Στεάουα Βουκουρεστίου (4-0), όμως ο Ολλανδός στράικερ ήταν ο MVP της Μίλαν σε όλη τη σεζόν. Στο κύπελλο πρωταθλητριών πέτυχε δέκα τέρματα και συνολικά 33 σε όλες τις διοργανώσεις. Το 1989 ο Φαν Μπάστεν κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη Χρυσή Μπάλα και μπορεί στον τελικό να μοιράστηκε τη δόξα με τον Γκούλιτ, ωστόσο ο ίδιος ήταν ο μεγάλος ήρωας των «ροσονέρι».

Ντιέγκο Μιλίτο (2010)

Η Μπάγερν Μονάχου ήταν το μεγάλο φαβορί στον τελικό του Σαντιάγο Μπερναμπέου απέναντι στην Ίντερ, όμως υπολόγιζε χωρίς την απροσπέλαστη αμυντική γραμμή της ομάδας του Ζοσέ Μουρίνιο και την εκτελεστική δεινότητα του Ντιέγκο Μιλίτο. Ο Αργεντινός επιθετικός «χτύπησε» από μία φορά σε κάθε ημίχρονο, δίνοντας στους «νερατζούρι» τη νίκη με 2-0, στην επιστροφή τους στην κορυφή της Ευρώπης, μετά από 45 χρόνια.

Πηγή: gazzetta.gr