Πόσες φορές δεν έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να παρακολουθεί κάποιο ματς και να αναφωνεί με θαυμασμό «μα, τι έκανε ο Θεός;», όταν ποδοσφαιριστής ή μπασκετμπολίστας (για τους μπασκετικούς) έχει καταφέρει να κάνει… μαγικά με την μπάλα; Ειδικά όταν αυτός ο αθλητής είναι ο Λιονέλ Μέσι, αυτή η αντίδραση είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένη…

Ο πάπας Φραγκίσκος, συμπατριώτης του Αργεντινού σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα και της εθνικής ομάδας της χώρας τους αναφέρθηκε σε αυτόν τον… προσδιορισμό του Μέσι ως Θεό, μέσω μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο La Sexta και στον δημοσιογράφο Ζόρντι Ιβόλε.

Ο δημοσιογράφος θέλησε να μάθει από τον ποντίφικα εάν είναι ιεροσυλία που ο κόσμος αποκαλεί τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα «Θεό», με εκείνον να απαντά: «Θεωρητικά, είναι ιεροσυλία. Δεν μπορείς να το πεις και δεν το πιστεύω κιόλας. Εσύ πιστεύεις πως ο Μέσι είναι Θεός;», με τον Ιβόλε να δείχνει διάθεση να φανεί ιερόσυλος προς τον προκαθήμενο της καθολικής εκκλησίας και να του απαντά: «Ναι, το πιστεύω».

«Εγώ όχι», έσπευσε να πει γελώντας ο πάπας Φραγκίσκος και συνέχισε: «Ο κόσμος μπορεί να λέει ότι ο Μέσι είναι Θεός, όπως ακριβώς λέει ότι τον λατρεύει, αλλά μόνο ο Θεός μπορεί να λατρεύεται. Αυτές είναι εκφράσεις των ανθρώπων, όπως το “είναι ένας θεός με τη μπάλα στα πόδια”, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής».

Στη συνέχεια, ο Ιβόλε ρώτησε ξανά τον Πάπα: «Παίζει καλά, όμως, δεν παίζει;», με τον ποντίφικα να του τονίζει: «Εννοείται, είναι πολύ καλός, αλλά δεν είναι ο Θεός».