Σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το χάρτη του ευρωπαϊκού αλλά και του παγκόσμιου μπάσκετ σε επίπεδο εθνικών ομάδων επηρεάζοντας παράλληλα και τους συλλόγους θα τεθούν σε ισχύ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Η FIBA έκανε δεκτές τις εισηγήσεις του Γιώργου Βασιλακόπουλου για την τόνωση του ενδιαφέροντος των μεγάλων διοργανώσεων και τη μείωση του αριθμού αγώνων που δίνουν οι παίκτες. Πιθανότατα μετά τα Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας το 2013 και της Ουκρανίας το 2015, η διοργάνωση θα διεξάγεται κάθε τέσσερα κι όχι κάθε δύο χρόνια. Στο μεσοδιάστημα δεν θα υπάρχει απραξία, αλλά προκριματικά, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία οι φίλαθλοι να παρακολουθούν τις εθνικές τους ομάδες στη χώρα τους σε επίσημα ματς.

Τα προκριματικά θα διεξάγονται μεσούσης της περιόδου και οι λίγκες θα κληθούν να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητες κενές ημερομηνίες. Οι σύλλογοι θα χάνουν μεν για κάποιες ημέρες τους παίκτες τους, αλλά πλέον αυτοί δεν θα έχουν κάθε καλοκαίρι υποχρεώσεις με το εθνόσημο και ελάχιστο χρόνο ξεκούρασης.

Στα σχέδια της FIBA είναι και η καθιέρωση ενός Κυπέλλου Εθνών, που θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή οκτώ εθνικών ομάδων. Αυτές πιθανότατα θα είναι και οι πιο ισχυρές, εμπορικά και οικονομικά, της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα (μαζί με Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Σερβία, Τουρκία και Ρωσία).

Πηγή: sport-fm.gr