Τι κι αν ο Ρόι Χότζον το είχε δει το… όνειρο, βάζοντας τους παίκτες του να προπονηθούν στα χτυπήματα πέναλτι εν όψει του προημιτελικού με την Ιταλία. Οι Άγγλοι δεν κατάφεραν να «σπάσουν» την κατάρα που τους θέλει να αποκλείονται, σχεδόν πάντα, όταν οδηγούνται σε αυτή τη διαδικασία, αφού αυτή ήταν η έκτη φορά που αποκλείονται με τον ίδιο τρόπο! Ας θυμηθούμε, λοιπόν, ποιες ήταν οι φορές που η… ρώσικη ρουλέτα του ποδοσφαίρου έστειλε τα «λιοντάρια» στο σπίτι τους. Το… κακό άρχισε το 1990 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας. Η Δυτική Γερμανία αντιμετώπιζε για τον ημιτελικό της διοργάνωσης την Αγγλία με το αποτέλεσμα μετά το τέλος της παράτασης να βρίσκει τις δύο ομάδες ισόπαλες 1-1, με γκολ των Αντρέας Μπρέμε και Γκάρι Λίνεκερ. Το σκορ κατά τη διαδικασία των πέναλτι ήταν 3-3 με τους Γκάρι Λίνεκερ, Πίτερ Μπίρντσλι και Ντέιβιντ Πλατ να έχουν ευστοχήσει για τους Άγγλους, ενώ αντίστοιχα για τους Δυτικογερμανούς να έχουν σκοράρει οι Αντρέας Μπρέμε, Λόταρ Ματέους και Καρλ Χάινζ Ρίντλε. Το τέταρτο πέναλτι για λογαριασμό των «λιονταριών» ανέλαβε να εκτελέσει ο Στιούαρτ Πιρς. Ο Άγγλος αμυντικός έστειλε την μπάλα στο κέντρο της εστίας και ο Μπόντο Ίλνερ απέκρουσε με τα πόδια. Ακολούθως για τη Δυτική Γερμανία ευστόχησε ο Ούλαφ Τον, ενώ ο Κρις Γουάντλ που εκτέλεσε μετά για την Αγγλία δεν κατάφερε να ανανεώσει τις ελπίδες πρόκρισης για την ομάδα του.

Σχεδόν το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε 6 χρόνια αργότερα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε στη Γηραιά Αλβιόνα. Οι Άγγλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι και πάλι στην ημιτελική φάση με την ενωμένη, πια, Γερμανία. Τα 120 λεπτά του αγώνα δεν ανέδειξαν νικητή, με το σκορ να λήγει, όπως και το 1990, στο 1-1, με γκολ των Άλαν Σίρερ και Στέφαν Κουντζ. Κατά τη διάρκεια των πέναλτι και οι δύο ομάδες είχαν από 5 εύστοχα χτυπήματα. Ακολούθησε η εκτέλεση του Γκάρετ Σάουθγκεϊτ για λογαριασμό των «λιονταριών», την οποία απέκρουσε ο Αντρέας Κέπκε. Στη συνέχεια, ο Αντρέας Μέλερ ευστόχησε για τους Γερμανούς, διαμορφώνοντας το τελικό 5-6 και θέτοντας τους οικοδεσπότες Άγγλους εκτός τελικού της διοργάνωσης.

Δύο χρόνια αργότερα στο Μουντιάλ της Γαλλίας η Αγγλία περνάει τη φάση των ομίλων και πέφτει πάνω στην Αργεντινή. Το αποτέλεσμα της κανονικής διάρκειας του αγώνα βρήκε ισόπαλες τις δύο χώρες με 2-2 κι ενώ η Αγγλία αγωνιζόταν για ένα ημίχρονο με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Οι Γκαμπριέλ Μπατιστούτα και Χαβιέ Ζανέτι ήταν οι σκόρερ για την «μπιανκοσελέστε» ενώ οι Άλαν Σίρερ και Μάικλ Οουεν οι αντίστοιχοι των αντιπάλων. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των πέναλτι Ερνάν Κρέσπο και Πολ Ινς είχαν αστοχήσει από μία φορά για τις δύο ομάδες και το σκορ βρισκόταν στο 3-3. Ο Ρομπέρτο Αγιάλα εκτέλεσε σωστά για την Αργεντινή στη συνέχεια. Το ίδιο δε συνέβη και με τον Ντέιβιντ Μπάτι όμως, που έστειλε τη μπάλα στο κέντρο της εστίας, εκεί όπου ο Κάρλος Ρόα κατάφερε να την αποκρούσει, χαρίζοντας την πρόκριση στην ομάδα του.

Χρειάστηκε να περάσουν 6 χρόνια για να υποβληθεί και πάλι στο ίδιο… μαρτύριο η Αγγλία. Στους προημιτελικούς του, αξέχαστου για εμάς, Euro του 2004, τα «λιοντάρια» συνάντησαν την οικοδέσποινα Πορτογαλία στη φάση των προημιτελικών. Η κανονική διάρκεια του αγώνα βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 1-1, με γκολ του Όουεν και του Έλντερ Πόστιγκα, ενώ από ένα γκολ πέτυχαν οι δύο αντίπαλοι στην παράταση με τους Ρούι Κόστα και Φρανκ Λάμπαρντ. Οι οιωνοί κατά τη διάρκεια των πέναλτι ήταν εξαρχής αρνητικοί για τους Άγγλους, αφού στο πρώτο κιόλας πέναλτι ο Μπέκαμ έστειλε τη μπάλα ψηλά πάνω από το δοκάρι. Η κατάσταση εξισορροπήθηκε όταν ο Ρούι Κόστα αστόχησε στο 3ο χτύπημα της Πορτογαλίας. Το σκορ είχε φτάσει στο 5-5 όταν ο τερματοφύλακας των Ιβήρων Ρικάρντο, έπεσε στη δεξιά του γωνία και απέκρουσε την εκτέλεση του Ντάριους Βάσελ. Ο ίδιος ο Πορτογάλος πορτιέρο ανέλαβε το επόμενο χτύπημα και δεν αστόχησε, στέλνοντας την ομάδα του στους ημιτελικούς. Πάνω στην Πορτογαλία έπεσαν οι Άγγλοι και το 2006, για το Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στη Γερμανία. Οι δύο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες στην οκτάδα της διοργάνωσης. Η κανονική διάρκεια του αγώνα και η παράταση έληξαν χωρίς σκορ, οπότε οι δύο αντίπαλοι θα χώριζαν τις διαφορές τους για άλλη μια φορά μέσω των πέναλτι. Οι δύο ομάδες έδωσαν… ρεσιτάλ αστοχίας. Λάμπαρντ, Τζέραρντ και Κάραγκερ αστόχησαν για τους Άγγλους, με μοναδικό που κατάφερε να σκοράρει από την άσπρη βούλα να είναι ο Όουνεν Χάργκριβς. Για τους Πορτογάλους Βιανά και Πετίτ δεν κατάφεραν να σκοράρουν από τα 11 βήματα ενώ Σιμάο, Πόστιγκα και τελικά Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν αυτοί που έδωσαν την πρόκριση στη χώρα τους με τα εύστοχα χτυπήματά τους. Την κατάρα των πέναλτι δεν κατάφεραν οι Άγγλοι να ξορκίσουν ούτε στον φετινό προημιτελικό κόντρα στους Ιταλούς. Μετά από τα 120 λεπτά της κανονικής διάρκειας και της παράτασης οι ομάδες δεν κατάφεραν να βρουν το δρόμο για τα δίχτυα. Στα πέναλτι, οι δύο… Άσλει των «λιονταριών», Γιανγκ και Κόουλ δεν μπόρεσαν να ευστοχήσουν και ο Αλεσάντρο Ντιαμάντι δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία για τους «ατζούρι». Αξίζει να σημειωθεί πως η μοναδική φορά που η εθνική Αγγλίας έχει κατορθώσει να προκριθεί στα πέναλτι, ήταν στο Εuro του 1996 κόντρα στην Ισπανία για τη φάση των «8». Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην εν λόγω διαδικασία μετά το μεταξύ τους 0-0. Οι Άγγλοι έδειξαν πρωτοφανή ευστοχία με τους Σίρερ, Πλατ, Πιρς και Γκασκόιν να βρίσκουν δίχτυα, ενώ Ιέρο και Ναδάλ στάθηκαν μοιραίοι για τους Ισπανούς. Το τελικό 2-4 έστειλε τους Άγγλους στον ημιτελικό με την κατάληξη που ήδη προαναφέραμε… Πηγή: sport-fm.gr