Η άσημη Βικτοριάνο Αρένας, μια ποδοσφαιρική ομάδα που αγωνίζεται στην 5η κατηγορία (ή Primera D, όπως λέγεται επίσημα) του πρωταθλήματος Αργεντινής κατάφερε πριν λίγα 24ωρα να εξασφαλίσει την απευθείας άνοδό της στην 4η κατηγορία (Primera C).

Η εκτός έδρας νίκη της με 2-0 επί της δεύτερης της βαθμολογίας Τζενεράλ Λαμαδρίντ της έδωσε αέρα 10 βαθμών (59 έναντι 49), τρεις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της αγωνιστικής σεζόν και συνάμα το εισιτήριο για την επόμενη κατηγορία, για πρώτη φορά έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια.

Ένα από τα δύο γκολ της ιστορικής αυτής αναμέτρησης σημείωσε ο Ματίας Κοσελί. Το όνομά του μπορεί να μη λέει τίποτα στο ευρύ κοινό, αλλά αυτός ο τύπος, στα 28 του, είχε καθοριστική συμβολή στη φετινή πορεία της ομάδας του.

Σίγουρα, τα 19 τέρματα που σημείωσε ο ταχύτατος επιθετικός, όπως τον περιγράφουν οι Αργεντινοί δημοσιογράφοι, ήταν καθοριστικής σημασίας στην πορεία της Βικτοριάνο προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, υπήρξε ωστόσο ένα γεγονός που καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη συνεισφορά του.

Στα μέσα της σεζόν του παρουσιάστηκε μια ευκαιρία που θα μπορούσε να του αλλάξει τη ζωή και να επηρεάσει συνάμα την πορεία της ομάδας.

Στις μικρές κατηγορίες ως είθισται οι αμοιβές είναι πενιχρές και πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να βιοποριστεί αποκλειστικά από το ποδόσφαιρο.

Το αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Κοσελί που θα μπορούσε κάλλιστα να εργάζεται τώρα στη Mercedes-Benz, βγάζοντας ένα αξιοπρεπές μηνιάτικο, όμως προτίμησε να ακολουθήσει την καρδιά του και να βοηθήσει την ομάδα του να πετύχει το στόχο της.

«Είχα στα χέρια μου μια πολύ καλή πρόταση από τη Mercedes-Benz για να εργαστώ ως εργάτης στο εργοστάσιο. Απλά έπρεπε να περιμένω μέχρι να με ειδοποιήσουν για το πότε θα ξεκινήσω. Ήταν μια πολύ σημαντική πρόταση από οικονομικής άποψης. Έπρεπε να το σκεφτώ πολύ σοβαρά, όπως και έκανα», ανέφερε ο Αργεντινός στράικερ στην εφημερίδα Ole, για να προσθέσει: «Ήταν τη στιγμή που η ομάδα είχε περάσει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και εγώ ήμουν πρώτος σκόρερ. Έτσι αποφάσισα να απορρίψω την πρόταση και να ποντάρω στο πρωτάθλημα με την Βικτοριάνο».

Εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε, καθώς οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του τίτλου και την απευθείας άνοδο στην Primera C, κάτι που συνέβη μόλις για έκτη φορά στην 90χρονη ιστορία της. Ίσως σε βάθος χρόνου να αναπολήσει εκείνη την ευκαιρία, η ουσία είναι ότι επέλεξε να ακολουθήσει αυτό που του είπε η καρδιά του. Και σε αυτές τις περιπτώσεις σπανίως μετανιώνεις…

Για την ιστορία, η Βικτοριάνο Αρένας ιδρύθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1928 και πήρε το όνομά της από έναν κτηματομεσίτη. Η έδρα της βρίσκεται στην πόλη-λιμάνι Αβεγιανέδα, στην οποία εδρεύουν επίσης δύο εκ των σημαντικότερων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Αργεντινής, η Ιντεπεντιέντε και η Ρασίνγκ Κλουμπ.