Το ποδόσφαιρο στο Ισραήλ είναι άκρως πολιτικοποιημένο, ίσως περισσότερο και από την Κύπρο. Το όνομα της κάθε ομάδας «προδίδει» και το κόμμα που… βρίσκεται από πίσω, όπως και την ιδεολογική τάση των οπαδών της. Συγκεκριμένα, όσοι υποστηρίζουν κάποια από τις Μακάμπι είναι συνήθως και φιλελεύθεροι δεξιοί, όσοι υποστηρίζουν κάποια από τις Χάποελ εντάσσουν εαυτούς στον χώρο της αριστεράς και όσοι υποστηρίζουν κάποια από τις Μπεϊτάρ, ανήκουν στον δεξιό συντηρητικό-εθνικιστικό χώρο.

Είναι, λοιπόν, εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι το Χάποελ Μπερ Σεβά – Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ είναι από μόνο του ιδιαίτερο σαν παιχνίδι. Μάλιστα, για να πικάρουν τους αντιπάλους τους, οι οπαδοί της γηπεδούχου, σήκωσαν ένα κορεό με το πρόσωπο του Κιμ Γιονγκ Ουν και τη φράση «Σε αυτόν τον πόλεμο, εμείς θέτουμε τους κανόνες».

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι οι οπαδοί των Μπεϊτάρ φημίζονται για το μίσος τους στους Άραβες, ήταν εκείνοι που είχαν εναντιωθεί στη συμμετοχή παικτών παλαιστινιακής καταγωγής στην εθνική ομάδα του Ισραήλ και θεωρούν ότι οι μεγαλύτεροί τους σύμμαχοι είναι οι Αμερικανοί. Κάτι που δεν βρίσκει και τόσο σύμφωνους τους οπαδούς της εκάστοτε Χάποελ…

Για την ιστορία, η ομάδα που είχε αντιμετωπίσει την προηγούμενη σεζόν ο Ολυμπιακός στα προκριματικά του Champions League, επικράτησε με 3-1.

001477888