Ένας από τους σημαντικότερους προπονητές στην Ιταλία, τουλάχιστον σε επίπεδο εθνικών ομάδων, δεν βρίσκεται πλέον από σήμερα στη ζωή. Ο λόγος για τον Ατζέλιο Βιτσίνι, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών, για να βυθίσει τους ποδοσφαιρόφιλους της γειτονικής χώρας σε θλίψη.

Ο Βιτσίνι βρισκόταν στον πάγκο της «σκουάντρα ατζούρα» μετά το Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό και έμεινε στο πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού μέχρι το 1991, όταν έδωσε τη σκυτάλη στον Αρίγκο Σάκι.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής των Βιτσέντσα, Σαμπντόρια και Μπρέσια κατέλαβε την τρίτη θέση με την εθνική ομάδα της χώρας του στο Μουντιάλ που εκείνη διοργάνωσε, το 1990, ενώ αντίστοιχη επίδοση είχε και δύο χρόνια νωρίτερα, στο Euro του 1988 στη Δυτική Γερμανία. Και στις δύο περιπτώσεις είχε ηττηθεί από τις φιναλίστ των θεσμών, την Αργεντινή του Μαραντόνα και τη Σοβιετική Ένωση των Ντασάεφ, Προτάσοφ και Λιτόβτσενκο.

Αν και ποτέ δεν έφτασε στην… πηγή, το υλικό που είχε στα χέρια του τότε ο Βιτσίνι δεν θεωρείται και από τα καλύτερα στην ιστορία της «σκουάντρα ατζούρα» και αυτός είναι ο λόγος που κρίθηκε ως πετυχημένο το πέρασμά του.

AP_97020602022