Σε αλλαγές στους προπονητές των εθνικών ομάδων άρσης βαρών προχώρησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πύρρος Δήμας. Ο τρις χρυσός Ολυμπιονίκης, επανήλθε πρόσφατα στο πόστο του και άρχισε να δρομολογεί τις σχετικές τροποποιήσεις, οι οποίες είχαν αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΑΒ.

Μια από αυτές τις αλλαγές αφορούσαν την καθαίρεση από τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού, του επί χρόνια συναθλητή του Δήμα, Βαλέριου Λεωνίδη. Μάλιστα, από τα δημοσιεύματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, αυτό έγινε μέσω ενός e-mail, κάτι που δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι όσοι ασχολούνται με το άθλημα.

Τη θέση του Λεωνίδη, που μετατίθεται στον τομέα του υπεύθυνου ανάπτυξης, πήρε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, προπονητής του Πανελληνίου τα τελευταία χρόνια. Ο όγδοος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο από το ότι το 1997 είχε καταγγείλει μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής «Ζούγκλα» πως ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής, Χρήστος Ιακώβου, χορηγούσε απαγορευμένες ουσίες στους αρσιβαρίστες.

Επίσης, χθες, οι αθλητές της εθνικής ομάδας που πήγαν να προπονηθούν στο προπονητήριο του Αγίου Κοσμά, διαπίστωσαν ότι είχε αλλαχθεί η κλειδαριά και δεν μπορούσαν να κάνουν το πρόγραμμά τους, με τον Λεωνίδη να τους ενημερώνει αργότερα για το τι είχε συμβεί.

Όπως κατήγγειλε μέσω της ιστοσελίδας gazzetta.gr ο αθλητής της εθνικής ομάδας, Στάθης Στρουμπής, «όλα έβαιναν καλώς όσο πρόεδρος ήταν ο Κώστας Κορλός, είχαμε που να μείνουμε, ένα πιάτο φαΐ και ένα μικρό οικονομικό βοήθημα, το οποίο φυσικά δεν επαρκούσε, αλλά αντιλαμβανόμασταν όλοι την οικονομική δυσχέρεια στην ομοσπονδία λόγω της κρίσης.

Προφανώς αυτό δεν άρεσε σε κάποιους και αποφάσισαν να τα διαλύσουν όλα. Με το που ανέλαβε την προεδρία ο κ. Δήμας, σταμάτησε η τροφοδοσία μας και εξασφαλίσαμε μόνοι μας το φαγητό μας μέσω ενός συσσιτίου από ενορία της Καλλιθέας. Να είναι καλά οι άνθρωποι τους ευχαριστούμε, αλλά επιτρέπεται η εθνική ομάδα να περιμένει το συσσίτιο της εκκλησίας για να φάει;».

Αυτό που φέρεται να προκάλεσε μεγαλύτερες αντιδράσεις, είναι το γεγονός ότι ως βοηθός εθνικού προπονητή, ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ τοποθέτησε τον αδελφό του, Οδυσσέα Δήμα, ο οποίος εργαζόταν στον Μίλωνα.

Η απάντηση της Ομοσπονδίας

Ο Πύρρος Δήμας κατέχει και θέση τεχνικού συμβούλου στην Ομοσπονδία Άρσης Βαρών των ΗΠΑ, αλλά το τελευταίο διάστημα επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα και ζει μόνιμα στην Αθήνα, για οικογενειακούς λόγους, αναλαμβάνοντας ξανά την προεδρία. Οι αλλαγές που αποφάσισε στη στελέχωση των ομοσπονδιακών προπονητών και στο καθεστώς λειτουργίας στον Άγιο Κοσμά έχουν να κάνουν με το ομιχλώδες τοπίο που κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια στην άρση βαρών, αλλά και το γεγονός ότι το άθλημα βρίσκεται στα χειρότερά του, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΑΒ:

«Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα καθώς και κακόβουλα σχόλια μικρής μερίδας των ΜΜΕ που αναφέρονται σε επιλογές για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τόσο των Εθνικών της κλιμακίων όσο και των προπονητικών κέντρων της ευθύνης της, η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών και για την αποκατάσταση της αλήθειας σας παραθέτει τα ακόλουθα:

– Με βάση τη διαπίστωση ότι τον τελευταίο χρόνο η λειτουργία και παρουσία του αθλήματος σε αγωνιστικό επίπεδο είχε αγγίξει το χαμηλότερο σημείο του και τα εμπόδια και οι δυσλειτουργίες που είχαν επέλθει ακόμα και στην ανάπτυξή του ήταν παραπάνω από ορατά, το  Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΑΒ με την νέα σύνθεση του αποφάσισε να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές με άμεσο στόχο την επαναφορά του αθλήματος εκεί που πραγματικά αξίζει και επιβάλλει η ιστορία του.

– Είναι γνωστό, ότι μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου η προηγούμενη διοίκηση δεν έστειλε κανέναν αθλητή, η Εθνική ομάδα έκλεισε τον αγωνιστικό της κύκλο για το 2017. Με βάση τον αγωνιστικό σχεδιασμό τα νέα Εθνικά και Προεθνικά κλιμάκια θα συγκροτηθούν τον Φεβρουάριου με βάσει τα αποτελέσματα του πρόσφατου Πανελληνίου Πρωταθλήματος και τους αγώνες επιλέκτων οι οποίοι θα διεξαχθούν. Οι αθλητές που είχαν συγκροτήσει την Εθνική ομάδα με δική τους πρωτοβουλία συνέχισαν να προπονούνται στο Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά . Η ΕΟΑΒ παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε Εθνική Ομάδα εν λειτουργία τους επέτρεψε να μείνουν στα καταλύματα του Αγίου Κοσμά, καθώς θα κατέβαλε το ενοίκιο έως το τέλος του χρόνου με βάση το συμβόλαιο το οποίο τη δέσμευε. Με το τέλος του έτους 2017 έπρεπε να «αδειάσουμε» τα καταλύματα, καθώς δεν έχουμε ανανεώσει ακόμα τη σύμβαση μας για το 2018.

–  Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι  στο χώρο του γυμναστηρίου  έκαναν προπόνηση και άλλοι αθλητές , χωρίς να έχουν κάνει κανένα αίτημα και πολύ περισσότερο χωρίς την άδεια της ΕΟΑΒ. Ορισμένοι εξ αυτών δεν είχαν το δικαίωμα, λόγω τιμωριών, να χρησιμοποιούν Εθνικές Αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο πλαίσιο δε αυτών των αλλαγών οι οποίες στοχεύουν στην επανεκκίνηση του αθλήματος και λόγω του ότι  το βάρος θα πέσει στις μικρές ηλικίες αθλητών, αποφασίστηκε η προαγωγή στη θέση του υπεύθυνου ανάπτυξης της ομοσπονδίας του πλέον κατάλληλου ανθρώπου για τον σκοπό αυτό, του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού και Ολυμπιονίκη Βαλέριου Λεωνίδη.

– Εντός των ημερών δε το νέο ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών θα προβεί στην επανασύσταση, με νέους κανόνες και κανονισμούς λειτουργίας της Εθνικής Ομάδας, η οποία θα βασίζεται πλέον σε μία ομάδα νέων σε ηλικία αθλητών και θα λειτουργεί ως προεθνική ομάδα με απώτερο στόχο την επάνοδο του αθλήματος στις υπερδυνάμεις και στην κατάκτηση διακρίσεων στο εγγύς και απώτερο μέλλον.

– Επίσης θα υπάρξει επαναδιοργάνωση σε όλα τα επίπεδα του προπονητηρίου της Εθνικής Ομάδος στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, με συγκεκριμένες νέες προδιαγραφές.

– Η Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών με τη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων ελπίζει  σε καλύτερες μέρες,  και έχει την πεποίθηση ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές τις οποίες ενδεχομένως θα ακολουθήσουν κι άλλες θα αποφέρουν καρπούς και αποτελέσματα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.