Η ανάδειξη της πορείας της ζωής και της καριέρας ενός αθλητή, έτσι όπως την έζησε ο ίδιος ως πρωταγωνιστής αλλά και ως απλός παρατηρητής είναι ο στόχος του Νάσου Γαλακτερού μέσα από το βιβλίο με τίτλο «ο τελευταίος αγώνας» που εξέδωσε.

Το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή ενός αθλητή με το φανταστικό όνομα Πέτρος Γαζής, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με μια σοβαρή ασθένεια και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει να βλέπει τη ζωή από άλλη οπτική γωνία. «Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα και ο σκοπός που το έγραψα ήταν η ανάγκη μου να αναδειχτεί η πορεία της ζωής και της καριέρας ενός αθλητή, έτσι όπως τα έζησα εγώ, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι όλα αυτά είναι δικά μου βιώματα. Υπάρχουν και πολλά πράγματα που είναι βιώματα μέσω τρίτων» λέει στη «Espresso» ο Νάσος Γαλακτερός.

Ο Νάσος Γαλακτερός έγραψε το βιβλίο όχι μόνο για να εκθέσει τις απόψεις του στο θέμα του αθλητισμού, που έχει υπηρετήσει με πάθος και αφοσίωση, αλλά και για να περάσει τις απόψεις του για την ίδια τη ζωή, έτσι όπως την έχει ζήσει τα χρόνια της μεγάλης δόξας του στα παρκέ. «Οταν κάποιος ακούσει ότι ένας αθλητής του μπάσκετ έγραψε βιβλίο, μπορεί να νομίσει ότι θα διαβάσει πράγματα για το πώς θα μάθει να κάνει ντρίμπλες και σουτ» σχολιάζει. «Οχι, δεν είναι αυτό το θέμα του! Μέσα από το βιβλίο περνάει η ψυχολογία του αθλητή αλλά και ο κοινωνικός περίγυρός του, δοσμένα με τη δική μου κριτική ή ματιά, η οποία από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου με εκφράζει απόλυτα».

Ο Νάσος Γαλακτερός καυτηριάζει με το άνετο στιλ του και το κοσμικό τοπίο της Μυκόνου. Ειδικά για εκείνους και εκείνες που όλη τους η ζωή είναι μια φωτογραφία στις κοσμικές στήλες των περιοδικών. Μεταξύ των άλλων, γράφει στο βιβλίο του γι’ αυτό το θέμα: «Εκείνο που μου έχει κάνει εντύπωση είναι οι κυρίες που έχουν γίνει γνωστές από τα διάφορα πάρτι και τα κοσμικά. Το ύφος τους, όπως προχωράνε με τα τακούνια, και η ανωτερότητα που δείχνουν τις κάνει ακόμα πιο αστείες. Εκαναν τα πάντα για να γνωρίσουν τον πάμπλουτο σύζυγό τους και δεν έχει καμία σημασία γι’ αυτές αν είναι άσχημος, οχτακόσια κιλά ή και μεγαλύτερός τους κατά τριάντα χρόνια. Αυτό που μετράει είναι το πορτοφόλι του, που στην πορεία γίνεται δικό τους, και το όνομά που αποκτάνε».

Ο ήρωας του μυθιστορήματος, όμως συναναστρέφεται και με πολλές γυναίκες. Η «Μαρί», η «Μαργαρίτα» και η «Νάντια» είναι μερικές από τις γυναίκες τις οποίες ερωτεύεται ο «Πέτρος Γαζής». Υπάρχει μάλιστα και κάποια που είναι λεσβία και μόλις γνωρίζεται με τον αθλητή, αλλάζει τα γούστα της και κολλάει μαζί του. Ο Νάσος Γαλακτερός εξομολογείται ότι όλες αυτές οι γυναίκες είναι υπαρκτά πρόσωπα, αλλά με κανέναν τρόπο δεν θέλει να μας αποκαλύψει τα αληθινά τους ονόματα. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην τον ρωτήσουμε αν ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες κρύβεται η Ρούλα Κορομηλά, που ήταν και η δεύτερη σύζυγός του. «Το βιβλίο αναφέρεται σε πρόσωπα και πράγματα που εντάσσονται στη ζωή μου μέχρι το τέλος της καριέρας μου στο μπάσκετ και ώς τότε δεν είχα γνωριστεί με τη Ρούλα. Επομένως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα» απαντάει κοφτά.