Υποψίες για στημένους αγώνες στην πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έχει ο Guardian. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα υπάρχουν καταγγελίες πως αρκετοί αγώνες πυγμαχίας θα είναι στημένοι, με εμπλοκή διαιτητών, προπονητών, ακόμη και στελεχών της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Το βρετανικό δημοσίευμα επικαλείται μαρτυρίες ανθρώπων που δεν θέλησαν να κοινοποιηθεί η ταυτότητά τους υπό το φόβο αντιποίνων για τους αθλητές τους στη διοργάνωση ή και άλλες μορφές… εκδίκησης.

Εδώ και χρόνια υπάρχουν υποψίες για υποθέσεις διαφθοράς στις τάξεις της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος, δίχως όμως ποτέ να έχει αποδειχτεί κάτι ή να υπάρχουν τιμωρίες.

Οι περισσότεροι αγώνες του τουρνουά της πυγμαχίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τα μετάλλια, ενδέχεται να είναι στημένο από ένα κύκλωμα υψηλόβαθμων παραγόντων της παγκόσμιας ομοσπονδίας (ΑΙΒΑ) και διαιτητών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμα στελέχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας πυγμαχίας εκφράζουν την πεποίθηση ότι υπάρχει μία κλικα παραγόντων, η οποία έχει τη δύναμη να χειραγωγεί τόσο την κλήρωση των διαιτητών όσο και τον τρόπο που αυτοί διευθύνουν τους αγώνες, ώστε να εξασφαλίζει ότι στο τέλος θα νικούν συγκεκριμένοι πυγμάχοι.

Κάποιο μάλιστα από αυτά τα στελέχη είπε πως δεν έχει καμία αμφιβολία για το ότι κάποιοι κριτές και διαιτητές στο Ρίο θα είναι διεφθαρμένοι. Υποστήριξε μάλιστα ότι είναι σύνηθες πριν από τις μεγάλες διοργανώσεις μια ομάδα διαιτητών να μαζεύεται μυστικά και να αποφασίζει πώς θα προωθεί συγκεκριμένους πυγμάχους.

Ο Guardian περιγράφει επίσης πώς στήνονται τα αποτελέσματα των αγώνων, με συνθηματικά που κάνουν παράγοντες από την εξέδρα προς τους διαιτητές ώστε να αναδείξουν νικητή τον πυγμάχο που έχει προαποφασιστεί, αλλά και πώς η AIBA εξασφαλίζει τη σιωπή εκβιάζοντας με παραγκωνισμό παράγοντες, διαιτητές και αθλητές.