Λίγες ώρες απομένουν για τον φετινό τελικό του Champions League στο «Γουέμπλεϊ» ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το www.sport-fm.gr σας θυμίζει την πορεία των «μπλαουγκράνα» στη διοργάνωση.

Στη φάση των ομίλων και συγκεκριμένα στο 4ο, η Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε πλήρως τον τίτλο του φαβορί, κατακτώντας αήττητη την πρώτη θέση. Στην πρεμιέρα της διέλυσε στο «Καμπ Νου» τον Παναθηναϊκό, ο οποίος -όπως αποδείχθηκε αργότερα- έκανε το λάθος να προηγηθεί στο 20’ με τον Γκοβού. Μετά από δύο λεπτά, ο Μέσι ανταπέδωσε, με τον Βίγια να δίνει το προβάδισμα στους «μπλαουγκράνα» στο 33’ και τον Αργεντινό να κάνει το 3-1, ακριβώς με την εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου. Ο Πέδρο στο 78’ διεύρυνε και άλλο το προβάδισμα, με τον Ντάνιελ Άλβες να διαμορφώνει το τελικό 5-1, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Τη δεύτερη αγωνιστική ταξίδεψε στο Καζάν. Το κρύο αρκετό, αλλά η «Μπάρτσα» κατάφερε να φύγει με τον βαθμό (1-1), με το γκολ του Βίγια στο 60’, ενώ οι Ρώσοι είχαν προηγηθεί στο 30’, με τον Νομπόα. Η Κοπεγχάγη αποδείχθηκε «σκληρός» αντίπαλος για την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, ωστόσο ο Μέσι με δύο προσωπικά γκολ (19’ και 90+2’), έλυσε τον «γόρδιο δεσμό».

Το πρώτο παιχνίδι του δευτέρου γύρου τη βρίσκει στην πρωτεύουσα της Δανίας. Εκεί, η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε στο 31’ με τον Μέσι, αλλά η Κοπεγχάγη απάντησε στο αμέσως επόμενο λεπτό, με τον Κλάουντεμιρ. Στις 24 Νοεμβρίου επισκέπτεται την Αθήνα, για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Εύκολο ταξίδι αυτό για τους «μπλαουγκράνα», καθώς με δύο γκολ του Πέδρο (27’ και 69΄) και ένα από τον Μέσι (62’), παίρνει τη νίκη με σκορ 3-0. Την τελευταία αγωνιστική, υποδέχεται στην Καταλονία την Ρούμπιν Καζάν, σε ένα ματς, όπου χρησιμοποίησε αρκετά νέα παιδιά αφού η πρόκριση και η πρώτη θέση είχαν κριθεί ήδη. Το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε με τα τέρματα των Φοντάς( 51΄) και Βάσκεθ (83΄).

Στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των «16», η Μπαρτσελόνα θα υποστεί την πρώτη της ήττα στη διοργάνωση, από την Άρσεναλ στο Λονδίνο, με 2-1. Ο Βίγια της έδωσε το προβάδισμα στο 26’, ωστόσο μέσα σε πέντε λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο θα δεχθεί δύο γκολ από τους Φαν Πέρσι (78’) και Αρσάβιν (83’), με αποτέλεσμα να φύγει «σκυμμένο κεφάλι» από το Νησί. Στο «Καμπ Νου», ο Μέσι θα απομακρύνει –προσωρινά- το άγχος από τους Καταλανούς, καθώς έκανε το 1-0, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου. Το αυτογκόλ του Μπουσκέτς στο 53’ θα αλλάξει τα δεδομένα για την Μπαρτσελόνα, όμως ο Τσάβι, στο 69’ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα και δύο λεπτά αργότερα, ο Μέσι με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα θα διαμορφώσει το τελικό 3-1.

Η πρόκριση στον ημιτελικό, ήρθε για την Μπαρτσελόνα από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, καθώς το 5-1 του «Καμπ Νου», δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στην Σαχτάρ Ντόνετσκ. Τα τέρματα για τους «μπλαουγκράνα» σημείωσαν οι Ινιέστα (2΄), Άλβες (34΄), Πικέ (53΄), Κεϊτά (61΄) και Τσάβι (86΄), με τους Ουκρανούς να σημειώνουν το «γκολ της τιμής», στο 60’ με τον Ρακίτσκι. Στον επαναληπτικό πήγε για να «τσεκάρει το εισιτήριο» των ημιτελικών στο Ντόνετσκ, όπου ο Μέσι πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στο 43’.

Ο δρόμος για το «Γουέμπλεϊ» δυσκόλεψε αρκετά, γιατί ο αντίπαλος της Μπαρτσελόνα στους «4», ήταν η μισητή Ρεάλ Μαδρίτης. Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων, ωστόσο στο τέλος της αναμέτρησης, στο ταμπλό του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» αναγραφόταν το τελικό 2-0 υπέρ της «Μπάρτσα», με σκόρερ τον «συνήθη ύποπτο», Λιονέλ Μέσι (76’ και 87’). Στον επαναληπτικό, οι «μπλαουγκράνα» δεν εντυπωσίασαν, όμως κράτησαν την ουσία και με το τελικό 1-1, που διαμορφώθηκε με τα γκολ των Πέδρο (54΄) και Μαρσέλο (64΄), πήρε την πρόκριση για τον τελικό της 28ης Μαΐου.

Πηγή: sport-fm.gr