Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) πήρε θέση μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της European Super League και του μονοπωλίου της UEFA και της FIFA. Ανέφερε πως σε κανένα σημείο η ανακοίνωση του ΕΔ δεν εγκρίνει την λειτουργία της νέας διοργάνωσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA), που εκπροσωπεί σχεδόν 500 επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε όλη την Ευρώπη, σημειώνει την απόφαση που εκδόθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για να είμαστε απολύτως σαφείς, η κρίση με κανέναν τρόπο δεν υποστηρίζει ή εγκρίνει οποιαδήποτε μορφή σχεδίου European Super League», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Από τότε που κινήθηκε η δικαστική υπόθεση πριν από δύο χρόνια, έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή σημαντικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση σε όλο το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα στην Ευρώπη και παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων νέων κανόνων της UEFA για την προέγκριση αγώνων και ειδικότερα, μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας και της Κοινοπραξίας του ECA με την UEFA και τη FIFA (που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους). Μέσω της ECA, οι σύλλογοι βρίσκονται σήμερα ήδη στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων σε σχέση με τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν. Εν ολίγοις, ο κόσμος του ποδοσφαίρου πέρασε από τη Super League πριν από χρόνια και οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν».

«Το πιο σημαντικό, το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο και όχι ένα νομικό συμβόλαιο, όλοι οι αναγνωρισμένοι φορείς του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου που εκτείνονται σε συνομοσπονδίες, ομοσπονδίες, συλλόγους, πρωταθλήματα, παίκτες και οπαδοί στέκονται πιο ενωμένοι από ποτέ ενάντια στις προσπάθειες μερικών ατόμων που επιδιώκουν προσωπικές ατζέντες να υπονομεύσουν τα ίδια τα θεμέλια και οι βασικές αρχές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», σημειώνει.

Να αναφέρουμε πως ισχυρός άνδρας της ECA είναι ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελάιφι, που επίσης έχει θέση στο Δ.Σ. της UEFA. Από τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή την άνοδο και την πτώση της ESL, στους κόλπους της ECA έχουν επιστρέψει οι εννιά από τις 12 ομάδες που ήταν στην κήρυξη της ίδρυσης της σχισματικής διοργάνωσης. Η Γιουβέντους άρχισε τις διαδικασίες επανένταξής της πρόσφατα, ενώ εκτός παραμένουν η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης.