Ο Λουίς Ντίας ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην ιστορική νίκη της Κολομβίας επί της Βραζιλίας με 2-1 στο «Εστάδιο Μετροπολιτάνο Ρομπέρτο Μελέντες» για την 5η αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 στη ζώνη της Νότιας Αμερικής.

Ο άσος της Λίβερπουλ, με τον πατέρα του Μανουέλ να τον παρακολουθεί από την εξέδρα λίγες ημέρες αφότου τον απελευθέρωσαν οι απαγωγείς του – μέλη του ELN, σημείωσε και τα δύο γκολ της ομάδας του Νέστορ Λορέντσο που επιβλήθηκε για πρώτη φορά της «σελεσάο» στα προκριματικά του Μουντιάλ.

Η Βραζιλία χωρίς τον τραυματία Νεϊμάρ προηγήθηκε στο 4ο λεπτό με γκολ του Γκαμπριέλ Μαρτινέλι, αλλά στο 27′ αποχώρησε τραυματίας ο Βινίσιους Ζούνιορ κι από εκεί κι έπειτα άρχισε σταδιακά να… γυρίζει το ματς. Ο Ντίας ισοφάρισε στο 75′ και έφερε τούμπα το σκορ στο 79′. Τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του συγκινήθηκαν και δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Να σημειώσουμε πως για τη Βραζιλία έκανε ντεμπούτο ο Έντρικ, το νέο παιδί – θαύμα του ποδοσφαίρου της χώρας που έχει ήδη κλείσει μεταγραφή 70 εκατ. ευρώ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Σε ηλικία 17 ετών και 118 ημερών έγινε ο 4ος νεαρότερος στην ιστορία της «σελεσάο».

Η Ουρουγουάη έβαλε στοπ στην Αργεντινή

Η Ουρουγουάη του Μαρσέλο Μπιέλσα συνέχισε την εντυπωσιακή πορεία της και μετά τη νίκη επί της Βραζιλίας, επικράτησε και κόντρα στην Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι με 2-0 και μάλιστα μέσα στο «Λα Μπομπονέρα», βάζοντας φρένο στο αήττητο σερί της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας που δεν είχε χάσει από την πρεμιέρα του Μουντιάλ 2022 απέναντι στη Σαουδική Αραβία.

Η «σελέστε» έπαιξε καλύτερα στο ντέρμπι και δικαίως επιβλήθηκε. Ο Ρόναλντ Αραούχο της Μπαρτσελόνα άνοιξε το σκορ στο 41′ κι ο φορμαρισμένος στράικερ της Λίβερπουλ, Ντάρβιν Νούνιες διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στο 87′. Τώρα, η Αργεντινή καλείται να γυρίσει σελίδα αφού τα ξημερώματα της Τετάρτης (22/11, 02:30) έχει ντέρμπι με τη Βραζιλία εκτός έδρας.

Στα υπόλοιπα ματς για την 5η αγωνιστική: Βολιβία-Περού 2-0 (20′ Χ. Βάκα, 87′ Ρ. Βάκα), Βενεζουέλα-Ισημερινός 0-0 και Χιλή-Παραγουάη 0-0.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες)

  1. Αργεντινή 12
  2. Ουρουγουάη 10
  3. Κολομβία 9
  4. Βενεζουέλα 8
  5. Βραζιλία 7
  6. Ισημερινός 5
  7. Παραγουάη 5
  8. Χιλή 5
  9. Βολιβία 3
  10. Περού 1
    • Τρεις βαθμοί έχουν αφαιρεθεί από τον Ισημερινό λόγω τιμωρίας.
    • Προκρίνονται απευθείας οι πρώτες έξι, ενώ η 7η πάει σε διηπειρωτικό μπαράζ.