Πρόσφατα, στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας φιλοξενήθηκε ένα από τα σημαντικότερα ματς του NFL, ανάμεσα στους Κάνσας Σίτι Τσιφς και τους Μαϊάμι Ντόλφινς. Πριν από λίγο καιρό το αμερικανικό ποδόσφαιρο έπαιξε… μπάλα στο Λονδίνο, ενώ η πλειονότητα των επαγγελματικών λιγκών των ΗΠΑ παίζουν κάποια ματς στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν μεγαλύτερο κοινό κι έσοδα. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όμως, ποτέ δεν παίζει σημαντικά ματς επί αμερικανικού εδάφους. Εδώ και χρόνια μια εταιρία προσπαθεί να το αλλάξει αυτό και το… μπαλάκι φέρεται να βρίσκεται στην πλευρά του προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν.

Άλλωστε, με ολοένα και περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές σε κορυφαίες ομάδες και λίγκες στην Ευρώπη, είναι επόμενο να θέλουν να εκμεταλλευτούν περισσότερο την αγορά των ΗΠΑ. Η διαδικασία είχε αρχίσει πολλά χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 2018 όταν ο πρόεδρος της ισπανικής La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, σύναψε συμφωνία με την εταιρία Relevent για να πάει ματς του πρωταθλήματος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όλα θα άρχιζαν μ’ ένα Τζιρόνα – Μπαρτσελόνα. Η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η τότε κυβέρνηση η FIFA και η UEFA το μπλόκαραν.

Έκτοτε οι οπαδοί του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ αρκούνται στο να βλέπουν τους μεγάλους πρωταθλητές που αγωνίζονται για ευρωπαϊκές ομάδες το καλοκαίρι, σε φιλικούς αγώνες ή σε αγώνες εθνικών ομάφων, αλλά η πιθανότητα να δουν και επίσημα παιχνίδια άλλων πρωταθλημάτων σε αμερικανικό έδαφος δεν είναι τόσο μακρινή. Και δεν αναφερόμαστε μονάχα στο διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που θα αρχίσει επί αμερικανικού εδάφους το 2025 υπό την αιγίδα της FIFA.

Όπως αναφέρει σήμερα (14/11) η ιταλική αθλητική εφημερίδα Corriere dello Sport, η πιθανότητα να φιλοξενηθεί επίσημη διοργάνωση από άλλα έθνη γίνεται εθνική υπόθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες: αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια αγωγή από την Relevent Sports του δισεκατομμυριούχου Στίβεν Ρος (σ.σ. ιδιοκτήτη των Μαϊάμι Ντόλφινς), την εταιρεία που έχει ήδη φέρει τα σημαντικότερα φιλικά της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής σκηνής στις ΗΠΑ.

Η στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι «κλειδί»

Τώρα όμως η Relevent θέλει ακόμα περισσότερα, δηλαδή παιχνίδια που δίνουν βαθμούς, αν όχι τίτλους. Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας, η οποία, επί του παρόντος, έχει απαγορεύσει αυτή τη δραστηριότητα, ενώ στη μέση είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, που όμως δεν θέλει να είναι υπεύθυνο για ένα τέτοιο θέμα κι έχει ζητήσει μη δεσμευτική γνώμη από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Η υπόθεση απέχει ακόμα από το να έχει νικητή, αλλά προς το παρόν η Relevent πανηγύρισε μια πρώτη νίκη. Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, το 2ο Εφετείο των ΗΠΑ, ανατρέποντας όσα είχε αποφασίσει ομοσπονδιακός δικαστής το 2021, αποφάσισε ότι η αγωγή μπορεί να προχωρήσει. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας έχει ήδη καταθέσει προσφυγή για διακοπή της νομικής διαδικασίας.

Η αγωγή της Relevent χρονολογείται από το 2019, όταν κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν κατά της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ και της FIFA. Τότε, υποστηρίχθηκε ότι η επιβληθείσα απαγόρευση παραβίαζε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους.

Τώρα, στη διαμάχη έχουν προστεθεί και οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026, που θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά και οι οποίοι θα ήθελαν να φέρουν στη Βόρεια Αμερική τους αγώνες των βασικών πρωταθλημάτων του εξωτερικού, κοιτάζοντας πάνω από όλα τα παιχνίδια του Champions League και της Premier League.

Σε αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν από την προσπάθεια της La Liga μέχρι σήμερα, αλλάξε στάση και η UEFA. Τώρα, ο πρόεδρός της Αλεκσάντερ Τσέφεριν μοιάζει να είναι ένας επιπλέον σύμμαχος για τη Relevent καθώς τον περασμένο Απρίλιο σχετικά με το ενδεχόμενο να δει κάποιους αγώνες Champions League στις ΗΠΑ ότι αυτό «είναι μια πιθανότητα». Πλέον, η μπάλα περνά στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο με τη σειρά του περιμένει την κρίση από την κυβέρνηση Μπάιντεν.