Η Αργεντινή, αν και χωρίς τον Λιονέλ Μέσι (έμεινε στον πάγκο δεν δηλώθηκε καν στην αποστολή) που είχε ενοχλήσεις, νίκησε με 3-0 την Βολιβία στο «Εστάδιο Ερνάντο Σίλες», στα 3.625μέτρα υψόμετρο της Λα Πας και έκανε το δύο στα δύο στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026 στη ζώνη της Νότιας Αμερικής.

Η «αλμπισελέστε» μπορεί να μην είχε τον ηγέτη της, αλλά έπαιξε με τη… στόφα της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας σε μια από τις πιο δύσκολες έδρες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ο Άνχελ Ντι Μαρία ανέλαβε το χρέος να την καθοδηγήσει. Ο μεσοεπιθετικός της Μπενφίκα «σέρβιρε» στον μέσο Έντσο Φερνάντες το 1-0 στο 31ο λεπτό της αναμέτρησης κι ο μέσος της Τσέλσι από κοντινή απόσταση δεν αστόχησε. Έπειτα από 11 λεπτά έδωσε και δεύτερη ασίστ καθώς ο αριστερός μπακ Νικολάς Ταλιαφίκο έγραψε το 2-0 κι ενώ οι γηπεδούχοι έπαιζαν με παίκτη λιγότερο από το 39′ λόγω αποβολής του Ρομπέρτο Φερνάντες.

Στο δεύτερο μέρος, η Αργεντινή διαχειρίστηκε το ματς αποτελεσματικά και οι αλλαγές του Λιονέλ Σκαλόνι ήρθαν αφού ο Νίκο Γκονσάλες, επιθετικός της Φιορεντίνα, σημείωσε το 3ο γκολ της ομάδας του στο 83′.

Ήττα για την Ουρουγουάη

Στο μεταξύ, στο υψόμετρο του Κίτο, ο Ισημερινός επικράτησε με 2-1 της Ουρουγουάης στη μεταξύ τους αναμέτρηση για τη δεύτερη αγωνιστική της προκριματικής διαδικασίας. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη των γηπεδούχων και συνάμα η πρώτη ήττα της «σελέστε» του Μαρσέλο Μπιέλσα. Οι Ουρουγουανοί προηγήθηκαν στο 38′ με τον Αγουστίν Κανόμπιο, αλλά δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν το προβάδισμά τους με τον Ισημερινό να βρίσκει δύο γκολ από τον Φέλιξ Τόρες (45’+5′, 61′) και να κάνει την ανατροπή.

Στο Ματουρίν, πάλι, η Βενεζουέλα πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στα προκριματικά. Επιβλήθηκε με 1-0 της Παραγουάης χάρις στο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Σαλομόν Ροντόν στο 90’+3′. Τέλος, στο Σαντιάγο, η Χιλή υποδέχθηκε την Κολομβία με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0.

Υπενθυμίζουμε πως στο Μουντιάλ 2026, που θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στο Μεξικό, οι ομάδες αυξάνονται από 32 σε 48 και ως εκ τούτου η ζώνη της Νότιας Αμερικής στέλνει απευθείας τις πρώτες έξι της βαθμολογίας, ενώ η 7η εξασφαλίζει εισιτήριο για τα διηπειρωτικά πλέι οφ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (έπειτα από δύο αγώνες)

  1. Αργεντινή 6
  2. Κολομβία 4
  3. Βραζιλία 3 – ένα ματς –
  4. Ουρουγουάη 3
  5. Βενεζουέλα 3
  6. Περού 1 – ένα ματς –
  7. Παραγουάη 1
  8. Χιλή 1
  9. Ισημερινός 0*
  10. Βολιβία 0

*Ο Ισημερινός είχε αρχίσει τη διαδικασία με -3 λόγω τιμωρίας.