Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου μπαίνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων μετά από αντιδικία μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου και του Δημοσίου που μετρά περίπου 100 χρόνια.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο συζητήθηκαν οι αιτήσεις αναίρεσης κατά τριών εφετειακών αποφάσεων υπέρ του Δημοσίου που αφορούσαν την υπόθεση.

Στο πλευρό της Μονής στάθηκαν με σχετικές παρεμβάσεις το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Ιερά Μονή Σινά, καθώς και οι 19 Μονές του Αγίου Όρους, ολόκληρη η Ιερά Κοινότητα.

Όπως επεσήμαναν οι νομικοί παραστάτες της Μονής ο Άρειος Πάγος «καλείται να εξετάσει πρώτη φορά την υπόθεση σε αποκαθαρμένο – από αιχμές σκανδάλου – κλίμα, να τη δει στην πραγματική της υπόσταση» και συμπλήρωσαν ότι στο παρελθόν εξετάστηκαν σε «κλίμα σκανδαλολογίας» 60 αγωγές κατά της Μονής.

Επιπλέον, οι δικηγόροι υποστήριξαν πως «η απόφαση της ανταλλαγής της λίμνης με ακίνητα του Δημοσίου, το 2008, λήφθηκε από την τότε κυβέρνηση(σ.σ. Καραμανλή)στο πλαίσιο ενός εξώδικου συμβιβασμού προκειμένου να λήξει ο πολυετής πόλεμος του μοναστηριού με τοπικούς παράγοντες της Θράκης και μια αντιδικία μεταξύ Μονής και Δημοσίου που κρατάει 100 ολόκληρα χρόνια.

Από την πλευρά ο νομικός εκπρόσωπος του Δημοσίου επικαλέστηκε την εισήγηση του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πέππα, η οποία ήταν απορριπτική ως προς τους λόγους αναιρέσεως σχετικά με την κυριότητα και την ανταλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έριξε την αυλαία για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών» κρίνοντας αθώους όλους τους κατηγορούμενους.