Τα capital controls έδωσαν τη λύση στη Βίκυ Σταμάτη, η οποία αν και χθες πήρε το «πράσινο φως» για να αποφυλακιστεί δεν είχε τις 50.000 ευρώ για να καταβάλει ως εγγύηση.

Ο συνήγορος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος, κάνοντας χρήση το πρωί της κοινής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου και αναστέλλει μέχρι 31 Οκτωβρίου λόγω των τραπεζικών περιορισμών την καταβολή εγγύησης που επιβάλλεται σε κρατούμενους για να αποφυλακιστούν, κατάφερε να πάρει το χαρτί που ανοίγει την πόρτα του Δρομοκαΐτειου όπου νοσηλεύεται φρουρούμενη η Βίκυ Σταμάτη. Αυτό που απομένει είναι να καταθέσει το διαβατήριό της στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφυλακιστεί.

Πρόκειται για ένα μέτρο που ισχύει για όλες τις εγγυοδοσίες αλλά και άλλες δικαστικές πράξεις με οικονομικό αντικείμενο (παράβολα κλπ) και όλους τους κρατούμενους – κατηγορούμενους. Η ΚΥΑ έχει ισχύ μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 αλλά υπάρχει πιθανότητα να παραταθεί. Αν δεν παραταθεί η κα Σταμάτη θα έχει περιθώριο μέχρι και 5 μέρες μετά τη λήψη ισχύος της (5 /11) να καταβάλλει τις 50.000 ευρώ.

Ο κ. Παγορόπουλος έκανε επίκληση το ΦΕΚ υπ’ αριθμόν 2110/20 Σεπτεμβρίου 2015 το οποίο βασίζεται στην 49214/21/7/15 Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία αναστέλλει , μεταξύ άλλων, την καταβολή εγγυήσεων από κατηγορουμένους για να αφεθούν ελεύθεροι, λόγω της επιβολής των capital controls.