Δύο εγκληματικές ομάδες με πολλά μέλη, οι οποίες διέπρατταν ληστείες σε βάρος οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων και ανήλικων, καθώς και κλοπές σε σπίτια και εταιρείες σε περιοχές της Αττικής, εξαρθρώθηκαν από την ΕΛΑΣ.

Η πρώτη συμμορία, που δρούσε σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, λήστευε οδηγούς επαγγελματικών φορτηγών αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα έκανε κλοπές σε οικίες και εταιρείες. Έπειτα από ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν στη Δυτική Αττική και στην Ηλεία, συνελήφθησαν έξι μέλη της εγκληματικής ομάδας και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων συνεργών τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν και δύο γυναίκες για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της οργάνωσης, που δρούσαν από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, επέλεγαν σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου ή σε βιομηχανικές περιοχές, που χρησιμοποιούν οι οδηγοί φορτηγών για στάθμευση και διανυκτέρευση.

Έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες ή πλαστικές μάσκες και φορώντας γάντια, πλησίαζαν τα θύματά τους και με τη χρήση σωματικής βίας και την απειλή πυροβόλων όπλων ή μεταλλικών αντικειμένων, έπαιρναν χρηματικά ποσά και τιμαλφή. Για τη μετάβαση και τη διαφυγή τους από τα σημεία όπου «χτυπούσαν», χρησιμοποιούσαν οχήματα που είχαν κλέψει από περιοχές της Αττικής, ενώ μετά τη δράση τους διέφευγαν σε καταυλισμό της Δυτικής Αττικής.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, καθώς και ηλεκτρονικών συσκευών, κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM κινητής τηλεφωνίας, προερχόμενων από κλοπές. Επίσης, κλεμμένη κυνηγετική καραμπίνα και κυνηγετική καραμπίνα με κομμένη κάννη, ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο και συσκευασίες με κάνναβη, συνολικού βάρους 35 γραμμαρίων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 29 περιπτώσεις, από τις οποίες 12 ληστείες και απόπειρες ληστειών σε βάρος οδηγών φορτηγών, 11 κλοπές οχημάτων, 3 κλοπές από οικίες και εταιρείες, 2 κλοπές από φορτηγά αυτοκίνητα και 1 απόπειρα κλοπής από όχημα.

Σε βάρος των μελών της συμμορίας σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμορία, ληστείες και κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, ενώ προέκυψε ότι σε βάρος ενός συλληφθέντα, εκκρεμούσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής του 1ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση για κύρια ανάκριση, ενώ ερευνάται η συμμετοχή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες περιπτώσεις, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η άλλη εγκληματική οργάνωση, που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, έκανε διαρρήξεις και ληστείες στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας, πέντε Αλβανοί, ηλικίας από 22 έως 33 ετών, ενώ ταυτοποιήθηκαν δώδεκα συνεργοί τους.

Ειδικότερα, ένας 18χρονος Έλληνας, που είναι φυλακισμένος και έντεκα Αλβανοί οι οποίοι αναζητούνται.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα και ενεργώντας κάθε φορά με διαφορετική σύνθεση, έκαναν ληστείες σε βάρος ανήλικων κυρίως ατόμων, καθώς και κλοπές από διαμερίσματα, καταστήματα, αυτοκίνητα και δίκυκλα.

Για τον εντοπισμό τους είχε συσταθεί ειδική ομάδα αστυνομικών, η οποία είχε αναλάβει τη συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων και τη διενέργεια περιπολιών στις περιοχές όπου δρούσαν τα μέλη της οργάνωσης.

Από την πολύμηνη έρευνα και την προανάκριση, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε 41 περιπτώσεις κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών, ενώ το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισαν ξεπερνά τις 70.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για διενέργεια κυρίας ανάκρισης στην δεύτερη τακτική ανακρίτρια Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση παρόμοιων περιπτώσεων και τον εντοπισμό των υπόλοιπων μελών της συμμορίας.