Σπείρα που λήστευε ηλικιωμένους στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθησαν 13 μέλη, αναζητούνται δύο επιπλέον συνεργοί τους


ΚΟΙΝΩΝΙΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
16:37
14/01/2016
Σπείρα που λήστευε ηλικιωμένους στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.
1
loading

Εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πρωινές ώρες της 13ης Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση στις περιοχές των Άνω Λιοσίων, Αγίας Βαρβάρας, Νίκαιας, Κερατσινίου, Ηλιούπολης και Σπάτων για τον εντοπισμό των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και διενέργεια κατ’ οίκον ερευνών, παρουσία Δικαστικών Λειτουργών.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 13 μέλη της οργάνωσης, όλοι Έλληνες, εκ των οποίων πέντε γυναίκες, ηλικίας από 17 έως 43 ετών. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο επιπλέον συνεργοί τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή και ληστεία κατά συναυτουργία.

Σε έρευνες που ενεργήθηκαν στις κατοικίες των κατηγορουμένων, καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Πλήθος κοσμημάτων, δύο πιστόλια, τΤο χρηματικό ποσό των 4.420 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 70 δολαρίων ΗΠΑ, ένας φορητός Η/Υ, 27 κινητά τηλέφωνα και διάφορες χειρόγραφες σημειώσεις όπου αναγράφονταν διευθύνσεις σπιτιών προς ενοικίαση.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας μετά από πολύμηνες έρευνες για υποθέσεις κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης, πιστοποίησε τη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος ατόμων που διέθεταν διαμερίσματα προς ενοικίαση. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους και δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα.

Συγκεκριμένα, αναζητούσαν διαμερίσματα προς ενοικίαση μέσω αγγελιών, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτά που βρίσκονταν στο ίδιο οίκημα ή πολυκατοικία με την κατοικία του ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να κανονίσουν συνάντηση για επίδειξη του προς ενοικίαση σπιτιού.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζονταν ως υποψήφιοι ενοικιαστές δύο εκ των δραστών (άνδρας – γυναίκα) και μαζί με τους παθόντες εισέρχονταν στο προς ενοικίαση διαμέρισμα, ενώ οι συνεργοί τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί παρέμεναν στις σκάλες, έξω από το διαμέρισμα του παθόντα, ο οποίος άφηνε συνήθως ανοιχτή ή ξεκλείδωτη την πόρτα του διαμερίσματός του. Εκμεταλλευόμενοι την απουσία του ιδιοκτήτη, εισέρχονταν στο εσωτερικό του και αφού ερευνούσαν τους χώρους, αφαιρούσαν τιμαλφή και χρηματικά ποσά.

Τα μέλη της οργάνωσης επέλεγαν ως θύματα τους, κυρίως γυναίκες και τις περισσότερες φορές ηλικιωμένες, καθότι κέρδιζαν ευκολότερα την εμπιστοσύνη τους, αλλά και την γρηγορότερη και όσο το δυνατό πιο απρόσκοπτη διαφυγή τους. Τα θύματα συνήθως αντιλαμβάνονταν την αφαίρεση των αντικειμένων αργότερα και ενώ οι δράστες είχαν ήδη αποχωρήσει από το διαμέρισμα τους.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν 36 υποθέσεις κλοπών και μία ληστεία, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παραπάνω παράνομη δράση της, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Σε βάρος των κατηγορούμενων έχουν σχηματισθεί κατά το παρελθόν δεκάδες ποινικές δικογραφίες για αξιόποινες πράξεις που έχουν τελέσει με παρόμοια μεθοδολογία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Μ.

    Δώστε τους να καταλάβουν!
    Ειναι μάστιγα η υπάνθρωποι αυτοί!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει