Την ώρα που η επιχείρηση έρευνας στα Τέμπη είναι σε εξέλιξη στο «μικροσκόπιο» των Αρχών μπαίνουν οι συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία, με ανοικτό το ενδεχόμενο οι εμπλεκόμενοι να βρεθούν αντιμέτωποι με βαρύτατα κακουργήματα που επισύρουν ποινές από πρόσκαιρη κάθειρξη 10 ετών μέχρι και ισόβια.

Ήδη, στο πλαίσιο της προανάκρισης έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις, παρουσία εισαγγελέα, ο σταθμάρχης ο οποίος θεωρείται κομβικό πρόσωπο.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στον οποίο έχει ανατεθεί η εποπτεία του συνόλου των ερευνών, με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, μεταβαίνει στον τόπο της μοιραίας σύγκρουσης. Άλλωστε, οι εισαγγελικές αρχές είναι εκείνες που έχουν την πρωτοβουλία για την άσκηση ποινικών διώξεων προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την φονική σύγκρουση.

Μεταξύ των αδικημάτων που ερευνώνται είναι αυτό της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος και επισύρει -με βάση την αλλαγή του ποινικού κώδικα- ποινές που ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις και μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να φθάσουν μέχρι και ισόβια αλλά και της ανθρωποκτονίας κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο.