Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα για τη «Κιβωτό του Κόσμου», ένας πρώην φιλοξενούμενος μίλησε δημόσια και ανέφερε πως οι υπεύθυνοι σταματούσαν παιδιά από το σχολείο και τα έβαζαν να εργάζονται.

«Ξεκίνησα να πηγαίνω στο ίδρυμα 11 χρονών και γύρισα σπίτι μου στα 19. Με τον πατέρα μου στη Χίο απαγορευόταν να μιλήσω. Και η μάνα μου ερχόταν 1 φορά τον μήνα. Για να μιλήσω με την μητέρα μου, έπρεπε να είναι μπροστά ένας υπεύθυνος παιδαγωγός. Στη Χίο είχα φοβερή κατάθλιψη αυτά τα 4 χρόνια. Είχα κρίσεις πανικού», είπε χαρακτηριστικά ένας νεαρός στο Mega.

Επίσης, πρόσθεσε πως «μόλις μου είπαν φεύγεις πας σπίτι σου είπα “Θεέ μου τα κατάφερα πας σπίτι σου”. Άνοιξαν τα σχολεία ξεκίνησα να πηγαίνω στη Γ’ Λυκείου. Και τώρα είμαι σε ένα ΙΕΚ που μου αρέσει αυτή η ιδιότητα. Να βοηθάω αρρώστους που έχουν ανάγκη».

Παράλληλα, σημείωσε πως «πρώτα έμεινα στον Κολωνό από 11 -15 χρονών. Και μετά από 15 – 19 ήμουν στη Χίο. Στην Αθήνα με τα μάτια μου είχα δει να χτυπούν πολύ άσχημα δύο παιδιά επειδή έκαναν φασαρία, δεν άκουγαν.Νευρίασε και τα χτύπησε ο παιδαγωγός. Εμένα και κάποια άλλα παιδιά μας σταμάταγαν από το σχολείο και μας έβαζαν να δουλεύουμε από τις 9 μέχρι τις 16.00. Δέκα λεπτά την ώρα μισθό».

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται τέσσερα άτομα από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ να πάνε να καταθέσουν σύντομα στον εισαγγελέα, ενώ αναμένεται να μιλήσουν και παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές.

Μεταξύ των μαρτύρων φέρεται να βρίσκεται και πρόσωπο το οποίο κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει την πρόθεση του να εισφέρει στοιχεία στο πλαίσιο της έρευνας.