Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε δύο από τα πέντε μεγάλα μέτωπα της φωτιάς που εκδηλώθηκαν την Πέμπτη (14/7) στη χώρα.

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε εξέλιξη βρίσκονταν οι πυρκαγιές, στην Κάρυστο και τον Έβρο, ενώ υπό μερικό έλεγχο είχαν τεθεί τα μέτωπα σε Σάμο, Πρέβεζα και Κεφαλονιά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στις δύο περιοχές όλο το βράδυ, προκειμένου να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς.

Να σημειωθεί ότι όλες οι ενεργές εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν στη χώρα παρουσίαζαν καλύτερη εικόνα από το απόγευμα της Πέμπτης.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και την Παρασκευή, λόγω του υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 49 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Νωρίτερα, οι πιο δυσμενείς συνθήκες επικρατούσαν στη Σάμο όπου σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στην ήδη καμμένη περιοχή αλλά και στον Έβρο, όπου η φωτιά ήταν σε δασική έκταση και τις τελευταίες ώρες ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο στη φωτιά.

Εκεί επιχειρούν 148 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 29 οχήματα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άνθειας – Αρίστηνου της Αλεξανδρούπολης στον ‘Έβρο, Θεόδωρος Καρασάνης στο GRTimes «υπήρξε πολύ μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής με τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έπνεαν πολύ δυνατοί Βορειοανατολικοί άνεμοι που παρέσερναν καύτρες και κομμάτια της φωτιάς, ακόμη και 500 μέτρα μακριά από το κύριο μέτωπο. Από ένα τέτοιο γεγονός η φωτιά παραλίγο να επεκταθεί εντός του χωριού, καθώς έπιασε μια καλαμιά η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε σχολείο. Ευτυχώς όμως την προλάβαμε και δεν υπήρξε περαιτέρω πρόβλημα».

Ο κ. Καρασάνης δεν παρέλειψε να αναφέρει και τί άφησαν στο διάβα τους οι πύρινες γλώσσες. «Κάηκε μεγάλη έκταση πευκοδάσους, δύο κτήματα, κάηκαν μελίσσια, καθώς επίσης και ένα τρακτέρ» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε πως προληπτικά εκκενώθηκαν το Παιδικό Χωριό SOS που βρίσκεται σε κοντινό σημείο, καθώς επίσης και ένα κυνοκομείο «του οποίου τα σκυλιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος» και συμπλήρωσε:

«Μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής θα παραμείνουν στο σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθώς υπάρχουν ακόμη μερικές μικροεστίες και καντηλάκια που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αναζωπυρώσουν τη φωτιά».

Πηγή ΦΩΤΟ: focustonevro.gr

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη δασική έκταση στην περιοχή Πλατανιστός Καρύστου Ευβοίας, οι άνεμοι στην περιοχή είναι έντονοι και ήδη έχουν κινητοποιηθεί επίγειες δυνάμεις από Χαλκίδα και Μαντούδι, ενώ αποστέλλονται προς την Κάρυστο και εναέριες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Εκεί επιχειρούν 38 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 14 οχήματα.

Οι ισχυροί άνεμοι 7 και 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή της Καρύστου προβληματίζουν τους πυροσβέστες και την δημοτική αρχή καθώς έχουν περιχαρακώσει τη φωτιά ωστόσο όμως φοβούνται τις αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με το δήμαρχο Λευτέρη Ραβιόλο «η Πυροσβεστική και τα δικά μας μηχανήματα κινήθηκαν πολύ γρήγορα με συνέπεια να μη δοθεί η δυνατότητα να επεκταθεί η φωτιά. Προς το παρόν η φωτιά είναι υπό έλεγχο αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τόσο δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή».

Τέλος ο κ. Ραβιόλος επιβεβαίωσε τον τραυματισμό ενός πυροσβέστη αλλά όπως ο ίδιος είπε «έχει μεταφερθεί ήδη στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία του».

Οι πυρκαγές στα άλλα μέτωπα

Η πυρκαγιά στα Δαυγάτα της Κεφαλονιάς τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και εκεί παραμένουν 27 πυροσβέστες με οχτώ οχήματα. Η φωτιά στο Νεοχώρι Πρέβεζας οριοθετήθηκε και συνεχίζουν να επιχειρούν 20 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Πυροσβέστες και κάτοικοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, το καταστροφικό έργο της οποίας ευνοούσαν οι άνεμοι, που έπνεαν στην περιοχή. Η πυρκαγιά είχε φτάσει δίπλα από θερμοκήπια και σπίτια. Στην περιοχή της πυρκαγιάς βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επισκέπτεται την Πρέβεζα. Οι κάτοικοι του ζήτησαν ενίσχυση της Πυροσβεστικής στην περιοχή.

Τέλος, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Ερεσό Λέσβου.

Στο Παλαιοχώρι της Σάμου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στα καμμένα. Στην περιοχή επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές που παραμένουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη δυτική Σάμο. Οι παρεμβάσεις από αέρος αλλά και οι προσπάθειες σε δύσβατα σημεία από επίγεια συνεργεία δασοπυρόσβεσης είχαν σαν αποτέλεσμα να ελεγχθεί περιμετρικά η πυρκαγιά και να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Οι άνεμοι όμως που πνέουν προκαλούν αναζωπυρώσεις.

Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης σημείωσε ότι «από τις 10 το πρωί δεν υπάρχουν εστίες ενώ η περιοχή που καιγόταν μέχρι τα ξημερώματα έχει οριοθετηθεί». Ο δήμαρχος ανέφερε πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για φωτιά που ξεκίνησε από κολόνα της ΔΕΗ ενώ απέκλεισε πιθανότητα ανθρώπινης παρέμβασης.

Στο μεταξύ επέστρεψαν στα σπίτια τους κάτοικοι των οικισμών Λημνιώνας και Αγίας Κυριακής που εκκενώθηκαν προληπτικά ενώ πάντα σύμφωνα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ κάηκαν παραθεριστικές κατοικίες στον οικισμό Μακριά Πούντα αλλά και βάρκες αφού η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα, Παρασκευή (15/7), για πέντε περιφέρειες, σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, κατηγορία κινδύνου 4 προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (περιφερειακές ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας)

Περιφέρεια Κρήτης

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (περιφερειακές ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας)