Μέτα από δυο συνεδριάσεις που αναλώθηκαν σε διαδικαστικά θέματα σήμερα θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη που κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμούς σε βάρος ανήλικων και ενήλικων ανδρών.

Ο προφυλακισμένος σκηνοθέτης θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρώτο από τους νεαρούς που τον έχει καταγγείλει για βιασμό ενώ ήταν ανήλικος. Στο βήμα του μάρτυρα αναμένεται να ανέβει ένας 26χρονος Αιγυπτιακής καταγωγής ο οποίος ταξίδεψε από την Σουηδία για να στηρίξει τη μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη τον οποίο κατηγορεί ότι τον βίασε το 2010 στο διαμέρισμα του στο Μεταξουργείο.

Είναι ο πρώτος από τους τουλάχιστον 20 μάρτυρες που θα καταθέσουν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων και οι υπόλοιποι άνδρες που έχουν καταγγείλει τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό.

Πρόκειται για έναν νεαρό που στρέφεται σε βάρος του σκηνοθέτη τον οποίο κατηγορεί ότι τον βίασε ενώ ήταν 17 ετών στο Μεταξουργείo αλλά και έναν δεύτερο που αναφέρεται σε βιασμό του στην ίδια ηλικία στην Επίδαυρο. Ένας ακόμη νεαρός άνδρας αναμένεται να καταθέσει ότι ο σκηνοθέτης τον κακοποίησε σεξουαλικά αφού προηγουμένως τον νάρκωσε.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης από την πρώτη στιγμή αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένη υπόθεση» και «αδίστακτους και ανήθικους μάρτυρες».

Η δίκη, πάντως, του Δημήτρη Λιγνάδη ξεκίνησε μετ’ εμποδίων καθώς με επίκληση στα μέτρα για τον κορονοιό και τη στενότητα της δικαστικής αίθουσας κινδυνεύει να πληγεί η κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας, ο πλουραλισμός και το δικαίωμα στην ενημέρωση. Και αυτό γιατί επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα ελάχιστων διαπιστευμένων δημοσιογράφων ενώ δεν προβλέπονται θέσεις για το κοινό σε μια υπόθεση με μεγάλο ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη καθώς στην θέση του κατηγορούμενου βρίσκεται ένα δημόσιο πρόσωπο.