«Έπραξε εν πνεύματι δικαίου και με την πεποίθηση πως έκανε το σωστό» είπε αναφερόμενος στον ηγούμενο Εφραίμ, ο συνήγορος του, όταν κλήθηκε από το δικαστήριο να τοποθετηθεί για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Την ίδια στάση κράτησαν και οι συγκατηγορούμενοι του αρνούμενοι, μέσω των συνηγόρων τους, την εμπλοκή τους στην πολύκροτη υπόθεση των ιερών ανταλλαγών.

Νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε – κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση- την αποβολή της πολιτικής αγωγής σε βάρος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου για πέντε από τα ανταλλαχθέντα ακίνητα, για τα οποία έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων. Την ίδια απόφαση έλαβε και σε ότι αφορά την κατηγορούμενη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη.

Άλλωστε, και η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την αποβολή της πολιτικής αγωγής σε βάρος της συμβολαιογράφου, με το σκεπτικό ότι το ελληνικό Δημόσιο έλαβε γνώση των πράξεων για τις οποίες κατηγορείται, στις 12 Φεβρουαρίου 2010, όταν ο υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ασκήσει κάθε νόμιμη ενέργεια για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Από τότε, είχε προθεσμία 6 μηνών προκειμένου να καταθέσει αγωγή σε βάρος της Αικ. Πελέκη, κάτι που δεν έπραξε». Επομένως, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, «το Δημόσιο δεν μπορεί να παρασταθεί σε βάρος της κατηγορουμένης».

Για τις υπόλοιπες ενστάσεις οι δικαστές επιφυλάχθηκαν να εκδώσουν την απόφασή τους.