Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 8:30 το πρωί της Τετάρτης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου σήμερα ξεκινά η δίκη για τον θάνατο του γιου τους τον Σεπτέμβριο του 2018, έξω από κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου ζητούν τρία χρόνια μετά δικαιοσύνη για το παιδί τους και μιλούν για δολοφονία σε «δημόσια θέα» και «βίαιη θανάτωσή του» ζητώντας οι κατηγορούμενοι να δικαστούν για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Στο εδώλιο για το λιντσάρισμα και το θάνατο του Zak/Zackie βρίσκονται έξι κατηγορούμενοι, ένας καταστηματάρχης, ένας μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί, κατηγορούμενοι για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι έξι κατηγορούμενοι, «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του, ήτοι επικίνδυνες σωματικές βλάβες, το δε επελθόν αποτέλεσμα του θανάτου του οφείλεται σε συγκλίνουσα αμέλειά τους (παραυτουργία)», αλλά και πως στόχος των κατηγορουμένων «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του».

Η δικηγόρος της οικογένειας στο Newsbeast: «Η κοινωνία απαιτεί δικαιοσύνη και δεν έχει λάβει απάντηση»

Λίγες μόνο ώρες πριν περάσει την πόρτα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η Άννυ Παπαρρούσου η μία εκ των δύο συνηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου μιλάει στο Newsbeast.

«Ζητάμε να γίνει αυτή δίκη. Ζητάμε να γίνει με δίκαιους, ορθούς όρους, να απονεμηθεί επιτέλους δικαιοσύνη για να εμπεδωθεί ένα αίσθημα δικαίου το οποίο έχει τρωθεί από την απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση» επισημαίνει.

«Το δικαστικό σύστημα δεν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με αυτή την υπόθεση και να αποδώσει δικαιοσύνη»

Εστιάζοντας στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης η Άννυ Παπαρρούσου υπογραμμίζει «είναι ενδεικτικός ο χρόνος που έχει περάσει από την ανθρωποκτονία μέχρι την εκδίκαση».

«Αυτό σημαίνει ότι το δικαστικό σύστημα δεν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με αυτή την υπόθεση και να αποδώσει δικαιοσύνη. Σημαίνει επίσης ότι μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια οι κατηγορούμενοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και χωρίς καμία επίπτωση στη ζωή τους. Σημαίνει ότι η οικογένεια του θύματος νιώθει αδικαίωτη και μια κοινωνία η οποία απαιτεί δικαιοσύνη δεν έχει λάβει καμία απάντηση» υποστηρίζει η δικηγόρος της οικογένειας του ένθερμου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των οροθετικών που παράλληλα συμμετείχε και στο αντιφασιστικό κίνημα.

«Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία, η κατηγορία όμως που αποδόθηκε είναι της θανατηφόρου σωματικής βλάβης».

Βίντεο – Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος