Σκηνικό πολέμου θυμίζουν οι εικόνες από την κατάληξη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έγινε χθες το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη, με άγρια επεισόδια, μολότοφ και χημικά, δέκα συλλήψεις και τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικούς τραυματίες, εκ των οποίων ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο 401 χωρίς να απειλείται η ζωή του.

Τα επεισόδια ξέσπασαν κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Σμύρνης όπου κατευθυνόταν η πορεία για τα περιστατικά βίας από αστυνομικούς την περασμένη Κυριακή στην πλατεία.

Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών απομακρύνθηκε από την πορεία και εξαπέλυσε επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής με μολότοφ, πέτρες και καπνογόνα.

Η αστυνομία απάντησε με χημικά, κρότου λάμψης και χρήση αύρας προσπαθώντας να διαλύσει το πλήθος, και σύντομα τα επεισόδια πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις.

Αστυνομικός δέχθηκε επίθεση και ξυλοκοπήθηκε

Άνδρας της ομάδας ΔΡΑΣΗ που περνούσε με τη μοτοσικλέτα του από παράδρομο της Λεωφ. Συγγρού δέχθηκε επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που μετέδωσε ο Αντέννα με τη στιγμή της επίθεσης, κουκουλοφόροι τον έριξαν από τη μηχανή του και τον ξυλοκόπησαν. Συνάδελφοί του έσπευσαν να τον βοηθήσουν ενώ τα πλάνα τον έδειχναν να κείτεται τραυματισμένος και αιμόφυρτος στο οδόστρωμα. Λόγω της έκρυθμης κατάστασης το ασθενοφόρο δυσκολεύτηκε να φτάσει στο σημείο και να παραλάβει τον τραυματία, ο οποίος τελικά μεταφέρθηκε στο 401. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη χωρίς να απειλείται η ζωή του.

Όταν οι συνάδελφοί του πήγαν να τον δουν στο νοσοκομείο, τους περιέγραψε πώς έγινε η επίθεση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.

«Την ώρα που είμαι πάνω στο μηχανάκι καταλαβαίνω από πίσω μου κάποιον να μου επιτίθεται. Με ρίχνει κάτω από το μηχανάκι. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να σκεφτώ αν έχω ασφαλίσει το κράνος μου γιατί καταλάβαινα ότι κάνουν μανιώδεις κινήσεις να μου το βγάλουν. Όλα τα χτυπήματα που ένιωσα τα ένιωσα στο κράνος. Ταυτόχρονα έψαχναν να βρουν τρόπο να βγάλουν την ασφάλεια από το κράνος και να το βγάλουν» είπε.

Ο αστυνομικός περιέγραψε επίσης στους συναδέλφους του το άγχος του να μην του πάρουν το όπλο.

Επικεφαλής της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» φωνάζει: Πάμε να τους σκοτώσουμε

Εκτός ελέγχου ήταν για πολλή ώρα η κατάσταση στη Νέα Σμύρνη με την ομάδα «ΔΡΑΣΗ» της αστυνομίας να είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής σε πολλά επεισόδια τα οποία κατέγραψαν με τα κινητά τους πολίτες.

Έτσι, μετά το χαστούκι σε νεαρή κοπέλα που διαμαρτυρόταν και τον άγριο ξυλοδαρμό ενός νεαρού που τον προσαγάγει και ήταν ακινητοποιημένος, ένα βίντεο έρχεται στη δημοσιότητα για να αποκαλύψει τα όσα έγιναν.

Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας ακούγεται να λέει στους υπόλοιπους αστυνομικούς «τελειώσανε» και «πάμε να τους σκοτώσουμε», εννοώντας τους πολίτες που εκείνη την ώρα διαδήλωναν.

Μητσοτάκης: «Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά»

Με τον αχό να μην έχει ακόμα καταλαγιάσει, από τα άγρια επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα ζητώντας απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

«Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει. Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για τα επεισόδια αναφέρει: «Την 18.00 ώρα σήμερα (Τρίτη 9 Μαρτίου 2021), μετά από κάλεσμα διαφόρων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (5.000) περίπου ατόμων, στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Την 18.45 ώρα, (3.000) άτομα περίπου από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Εφέσου και Πλαστήρα με κατεύθυνση το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης.

Πλησιάζοντας τον αστυνομικό φραγμό προ του Τμήματος, ομάδα (400) περίπου ατόμων που προηγείτο της πορείας, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας στα χέρια τους μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες και άλλα αντικείμενα ανέπτυξε ταχύτητα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων τους απέκρουσε.

Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι χωρίσθηκαν σε ομάδες και συνέχισαν επιθέσεις με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, προκαλώντας παράλληλα φθορές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να απαντήσουν με λελογισμένη χρήση δακρυγόνων λόγω του πυκνοκατοικημένου της περιοχής και με ρίψεις νερού.

Υπάρχουν (3) τουλάχιστον τραυματίες αστυνομικοί.

Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμή (10) συλλήψεις.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση».

Καρέ καρέ όσα κατέγραψε ο φακός του newsbeast.gr