Με το βλέμμα στραμμένο στην επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα ηχογράφησης – αποηχογράφησης στα ποινικά ακροατήρια.

Μετά από μια περίοδο πιλοτικής εφαρμογής το σύστημα εφαρμόζεται και επίσημα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, στα τριμελή ακροατήρια, στα μικτά ορκωτά δικαστήρια και στο δικαστήριο ανηλίκων. Σταδιακά θα ακολουθήσουν το Εφετείο της Αθήνας, τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά αλλά και άλλα ποινικά ακροατήρια της περιφέρειας.

Η παρουσίαση του νέου συστήματος, με το οποίο θα καταγράφεται ψηφιακά όλη η ακροαματική διαδικασία στα ποινικά δικαστήρια, όπως, ήδη, συμβαίνει στις πολιτικές δίκες, παρουσιάστηκε σήμερα στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ο οποίος έκανε λόγο για «μία πολύ σημαντική ημέρα για την ποινική δίκη».

Ο υπουργός σημείωσε πως με το νέο σύστημα γίνεται ένα βήμα προς την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης, καθώς θα βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός στην έκδοση των αποφάσεων από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

«Κάνουμε, όμως, και ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων καθώς το νέο σύστημα θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, πληρότητα και ορθότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Ολοκληρώνεται ένα μεγάλο πρόγραμμα που αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα όλων των παραγόντων της δίκης. Αυτό το πρόγραμμα εκκίνησε από την παρούσα κυβέρνηση το περασμένο έτος από μηδενική βάση και απαίτησε σκληρή προετοιμασία μηνών».

Από την πλευρά της. η πρόεδρος της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας Σοφία Φούρλαρη, τόνισε ότι το νέο σύστημα ηχογράφησης – αποηχογράφησης των πρακτικών στα ποινικά ακροατήρια «θα βοηθήσει στη γρήγορη και ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης».

Τέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής του ψηφιακού συστήματος και πρόεδρος Εφετών Γιώργος Παπαγεωργίου έκανε λόγο για «μία σπουδαία ημέρα για τα δικαστήρια της χώρας και για έργο που συμβάλλει στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, ώστε να περάσουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».