Επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Χιονοστιβάδα» πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εξαρθρώσει ένα διεθνές δίκτυο που διακινούσε κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα.

Το περασμένο διήμερο πραγματοποιήθηκαν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις και έρευνες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Χαλκιδική και Χανιά και όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί 16 μέλη του εγκληματικού δικτύου εκ των οποίων τα τέσσερα είναι ηγετικά στελέχη.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν συνολικά περισσότερα από 146 κιλά κοκαΐνης, 852.000 ευρώ και 10 πολυτελή οχήματα.

Στους 16 συλληφθέντες περιλαμβάνονται πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται ένας 45χρονος Γεωργιανός, διωκόμενος σε διεθνές επίπεδο, με εκκρεμείς αγγελίες της INTERPOL, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά και συγκεκριμένα κοκαΐνη και για απόπειρα ανθρωποκτονίας (συμβόλαιο θανάτου). Επίσης κατηγορείται για πλαστογραφία και διακεκριμένη απάτη, πράξεις που έλαβαν χώρα στο Αζερμπαϊτζάν.

Εντόπισαν έναν 33χρονο ομογενής από την Αλβανία, ηγετικό στέλεχος του διεθνικού εγκληματικού δικτύου, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, η οποία αφορά αντιδικία για μεταφορά ποσότητας 26 κιλών κοκαΐνης, από τη Μαδρίτη προς την Ελλάδα. Έναν 42χρονος που κατοικούσε μόνιμα στη Μαδρίτα, έναν 57χρονο από τη Βενεζουέλα, έναν 51χρονο από την Ουκρανία, τέσσερις Έλληνες και επτά άτομα από την Αλβανία.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών.

Στη σχετική δικογραφία, περιλαμβάνονται άλλοι 7 άνδρες, ως διευθύνοντες ή μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους τέσσερις είναι έγκλειστοι σε ελληνικές φυλακές, ένας σε φυλακές της Βενεζουέλας και οι υπόλοιποι δύο είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Επιπλέον, στο εγκληματικό δίκτυο συμμετείχε και ένας 44χρονος ανθυπαστυνόμος, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος στις Φυλακές Κορυδαλλού για συμμετοχή του σε άλλη εγκληματική οργάνωση διάπραξης ενόπλων ληστειών σε φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς τσιγάρων κ.ά. εμπορευμάτων, καθώς και διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων, η οποία εξαρθρώθηκε στα τέλη Αυγούστου.

Από τις έως τώρα έρευνες έχουν κατασχεθεί:

• 146,5 κιλά κοκαΐνης,
• το χρηματικό ποσό των 352.000 ευρώ σε μετρητά και 500.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς,
• πιστόλι με δύο γεμιστήρες και 15 φυσίγγια,
• εννιά πολυτελή αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα,
• 50 συσκευές κινητών τηλεφώνων,
• τρεις φορητοί υπολογιστές,
• τρία ipad και ένα ipod, καθώς και
• πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012, ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία εκδόθηκε μετά από πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αναφορικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και διακίνηση ναρκωτικών από εγκληματικές οργανώσεις.

(Φωτογραφία αρχείου)