ΣτΕ: «Ναι» στις ηλεκτρονικές ταυτότητες με το τσιπάκι, ποιες πληροφορίες θα περιέχουν

Η μόνιμη ή προσωρινή αδυναμία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων αποδεικνύεται με ιατρικό πιστοποιητικό


ΕΛΛΑΔΑ
18:49
03/12/2019
ΣτΕ: «Ναι» στις ηλεκτρονικές ταυτότητες με το τσιπάκι, ποιες πληροφορίες θα περιέχουν
16
loading

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια σειρά αποφάσεων του (2388-2392/2019) έκρινε νόμιμα τα στοιχεία των πολιτών που προβλέπεται να περιέχουν οι νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες, οι οποίες θα τεθούν σε κυκλοφορία και περιέχουν ηλεκτρονικό τσιπάκι («RFID chip»).

Ωστόσο, αντίθετα έκρινε ότι δεν μπορεί να αποθηκεύονται τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (εάν τελικά αποφασιστεί να εμπεριέχονται στο τσιπάκι), καθώς αυτό είναι παράνομο.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει περίπου 70 πολίτες, μεταξύ των οποίων ένας αρχιμανδρίτης και 3 πρωτοπρεσβύτεροι, δύο δικηγόροι, η «Εστία Πατερικών Μελετών», το «Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας», κλπ και ζητούσαν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. 8200/0-297647/10.4.2018 κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων με «RFID chip» και παράλληλα καθορίζει τα προσωπικά στοιχεία που θα περιλαμβάνονται.

Τι θα περιέχουν οι νέες ταυτότητες

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες αστυνομικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν, εκτός των έως τώρα γνωστών δεδομένων, μεταξύ των άλλων, μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά), την ιδιότητα του κατόχου της ταυτότητας ως συνταξιούχου, κλπ.

Επίσης, θα αποθηκεύονται τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται για τις υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εφόσον τελικά αποφασιστεί από την Πολιτεία ότι θα εμπεριέχονται. Δηλαδή, θα μπορεί η νέα ταυτότητα να καλύπτει τις συναλλαγές του πολίτη με τους φορείς του Δημοσίου τομέα, όπως είναι φορολογικές συναλλαγές, διακίνηση εγγράφων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, κλπ.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν, ότι ο νέος τύπος ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων, είναι αντίθετος σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομοθεσία.

Τι ενέκρινε το ΣτΕ

Σήμερα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε μερικά δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης, κρίνοντας, ότι νόμιμα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες τα στοιχεία που προβλέπονται από την επίμαχη υπουργική απόφαση, παρά το γεγονός ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα τα οποία θα περιλαμβάνονται ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του πολίτη και κατόχου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Και αυτό γιατί είναι αναγκαία για την εκτέλεση έργου που εμπίπτει στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας και αφορά δημοσίου συμφέροντος σκοπό.

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι μη νόμιμα προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις νέου τύπου αστυνομικές ταυτότητες, τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Και αυτό, γιατί δεν είναι κρίσιμα στοιχεία για την απόδειξη της ταυτότητας των πολιτών, αλλά ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι σύμφωνα με το νόμο 1599/1986, όπως βάσιμα υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες.

Τέλος, η επίμαχη παράγραφος 4 του άρθρου 3 της επίμαχης υπουργικής απόφασης, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί αναφέρει τα εξής:

«4. Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, αποθηκεύονται φωτογραφία του κατόχου σε ψηφιακή μορφή, τα στοιχεία της Μηχανικώς Αναγνώσιμης Ζώνης του δελτίου (MRZ) και δύο (2) δακτυλικά αποτυπώματα των δεικτών και των δύο χεριών του αιτούντος.

Σε περίπτωση μόνιμης ή προσωρινής αδυναμίας λήψης δακτυλικού αποτυπώματος δείκτη, λαμβάνεται κατά σειρά αποτύπωμα του αντίχειρα, μέσου ή παράμεσου του ιδίου χεριού, ενώ στην περίπτωση μονόχειρα λαμβάνεται αποτύπωμα και δεύτερου δακτύλου από το υπάρχον χέρι, με την ίδια ως άνω σειρά.

Η μόνιμη ή προσωρινή αδυναμία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, πέραν των περιπτώσεων εμφανούς ακρωτηριασμού, αποδεικνύεται με ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει την υπογραφή ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας με την πάθηση που βεβαιώνεται.

Επιπλέον, στο ως άνω ηλεκτρονικό μέσο αποθηκεύονται το επώνυμο πατέρα, επώνυμο μητέρας, το ύψος του κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας), ο Δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης του δελτίου, ενώ θα δύναται να αποθηκευτούν τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εάν αποφασισθεί να συμπεριληφθούν στο εν λόγω μέσο».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar γιατι δεν την θελουμε?

  θα μας κλεψουν τα στοιχεια ? ποια αυτα που δινουμε στο fb και σε αλλα site ? θα ξερουν ακριβως τι θα κανουμε ? λες και τωρα δεν ξερουν μεσα απο το google και τους δορυφορους... θα ειμαστε γι αυτους ενα νουμερο , ενω τωρα δεν ειμαστε ... και το αλλο που εχω ακουσει γιαυτες τις ταυτοτητες ειναι, οτι, αυτες ειναι του αντιχριστου, ας κανουμε αυτα που πρεπει να κανουμε σε οποια θρησκεια βρισκομαστε ,και οποιος πιστευει σε αυτο , για να σωθει η ψυχη μας . και δεν νομιζω να παμε στην κολαση για ενα νουμερο .
  ελπιζω να συσσωρευθουν ολα σε μια καρτα κ να μην χρειαζεται να τρεχω απο υπηρεσια σε υπηρεσια ...

 2. avatar audioware

  Θα το συνηθίσουμε και αυτό, όπως τόσα άλλα...

 3. avatar Προδoσία

  Όλοι αυτοί που έχουν αντιρρήσεις για τις νέες ταυτότητες με το τσιπ, δεν ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία; Ήρθε η ώρα να εισπράξουν την αχαριστία του Κούλη και των υπουργών που υποδαύλιζαν τις διαμαρτυρίες τους με την προηγούμενη κυβέρνηση.
  Ας πρόσεχαν!

  1. avatar Γι αυτό

   Ψηφίστε ... Σώρα! Ή ανταλλακτικά συγγνώμη εναλλακτικά ήθελα να πω , Αλέξη !Το όπλο του Απόλλωνα στη διάθεση όλων και του ΣΥΡΙΖΑ ( και των τρολ του...)

 4. avatar Χξς’

  ........

 5. avatar ελπιζω

  Ελπιζω σε 10 χρονια εχουν παρει αλλη αποφαση και εχει ο θεος
  οταν ασπρισει ο κορακακς να γινη περιστερι τοτε θα ελθουν
  οι ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  Γα γελεια ή για κλαματα??????????????????????????

 6. avatar Λοιπον..

  Αγαπητο maraki με ολο τον σεβασμο θα ηθελα να σε συμβουλευσω να παρεις την ζωη στα χερια σου κ να αφησεις τις διπολικες διαταραχες κ τις υπολοιπες αηδιες τις οποιες δημιουργησαν διαφοροι απατεωνες για να φορτωνουν χαπια τον κοσμο κ να γεμιζουν τα ιατρεια .εχεις δυο παιδια ασχολησου με αυτα.παλια οι γυναικες κρατουσαν σπιτι πηγαιναν στα χωραφια κ ειχαν κ καμια δεκαρια κουτσουβελα.δεν ειδα να παθαιναν τιποτα που απο μονο του αυτο ειναι μια τρελα.πιστευω οτι εχεις την δυναμη.πρεπει να πιστεψεις στον εαυτο σου πιστευω οτι θα τα καταφερεις.

 7. avatar Maraki kavourgia

  Καλησπερα σας,ειμαι μονογονεικη οικογενεια,ανυπαντρη μητερα με δυο ανηλικα κοριτσια,ανεργη κ αμεα τα προηγουμενα χρονια λογω διπολικης διαταραχης χωρις να μου διδεται πλεον πιστοποιητικο κ εγγεγραμμενη στο ΚΕΑ. τεσσερις μηνεςΤα δυο προηγουμενα χρονια η λογιστρια μου απο οτι ανακαλυψα προσφατα για τα ετη 2017 κ 2018 δεν ειχε δηλωσει τη μικρη μου κορη{3μιση ετων} κ η επιμελεια της μεγαλης{16 ετων} εχει ανατεθει στον πατερα επομενως δεν φερεται σαν εξαρτωμενο απο εμενα τεκνο, η αιτηση για το κοινωνικο μερισμα παρεμενε μη εγκεκριμενη λογω του οτι δεν ειχα ενα μηνα κοινωνικης ασφαλισης,οπου φυσικα δεν ειχα τη δυνατοτητα να δουλεψω λογω της διαταραχης μου κ της καταστασης της υγειας μου.Ανεξαρτητως αυτων αναρωτιεμαι πως ενα μεγαλο μερος ρομα κ αλλοδαπων δικαιουταν κ πηραν απο τα μεγαλυτερα ποσα του μερισματος κ εγω σαν ανυπαντρη μητερα με μονο εισοδημα το α21 για το ενα παιδι κ το ΚΕΑ τους τελευταιους τρεις μηνες δεν το δικαιουμουν..ευλογως αναρωτιεμαι εαν φετος το δικαιουμαι κ αν ναι ποσα χρηματα μου αναλογουν.Θα σας παρακαλουσα εαν γνωριζετε να απαντησετε στα ερωτηματα μου
  με εκτιμηση

  1. avatar Παπ

   Maria kavourgia ,kανονικα το δικαιουσε.να πας σε εναν λογιστή να στοδτιαξει δεν είναι τίποτα.λογικα είναι 700 ευρώ για σένα το μέρισμα.

 8. avatar Ch19:04-1

  Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται. Ήδη, οι γνωρίζοντες με επίγνωση, περιμένουν, και βλέπουν τα γεγονότα, να εξελίσσονται. Το πρόβλημα του υποκοσμου πάντα θα υπάρχει. Το πραγματικό πρόβλημα, είναι η σχέση του Ανθρώπου, με τον Ιησού Χριστό.

 9. avatar Artemisia Gogou

  Παλιοπροδοτες Ανθελληνες Πολιτικοι

  1. avatar Eleutherios432

   Ζήτω οι νέες ταυτότητες. Επιτέλους. Με αυτήν την κουμούτσα που είχαμε τόσα χρόνια. Ούτε στο πορτοφόλι δεν χωράει. Ζήτω και πάλι ζήτω. Και όσοι νομίζουν ότι είναι το χάραγμα του θηρίου, τους λέω να βγουν από τον μεσαίωνα που ζουν.

   1. avatar Καλέ μου..

    εσύ με την τόσο σοβαρή και εμπεριστατωμένη τοποθέτησή σου
    μέ καθησύχασες...σίγουρα πρέπει να είσαι μές τα πράγματα..λέω εγώ τώρα .

   2. avatar Εσυ τωρα την ειπες την νεοταξιτικη κουταμαριτσα σου …..

    Aντε παρ την τοτε και μην μας πριζεις τα @@..Εμεις δεν την θελουμε και δεν θελουμε να ζουμε σε ενα μεσαιωνικο κρατος -Νταχαου που οι σαπιοι επικυριαρχοι αυτου του κοσμου θα το παιζουν φεουδαρχες και εμεις οι ψηφιακοι δουλοι τους ..με δικαιωμα ζωης και θανατου απανω μας

    1. avatar audioware

     Λίγο κουκουρουκου μας τα λες, ακατοίκητο το μυαλό σου...

    2. avatar Eleutherios432

     Αυτό που καπνίζεις να το κόψεις. Σου καεί τον εγκέφαλο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει