Στην αυτοθυσία των δύο εξωτερικών φρουρών των φυλακών Τρικάλων, αλλά και στη γενικότερη συμβολή των σωφρονιστικών υπαλλήλων, των αστυνομικών και του διευθυντή του σωφρονιστικού ιδρύματος, στην αποτροπή της χθεσινής απόδρασης του βαρυποινίτη κακοποιού Παναγιώτη Βλαστού, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, στις πρώτες δηλώσεις του κατά την έξοδό του από τις φυλακές.

Ο κ. Ρουπακιώτης, ο οποίος μετέβη, σήμερα το πρωί, στις φυλακές Τρικάλων, προκειμένου να ενημερωθεί προσωπικά για τη χθεσινή απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού, με ελικόπτερο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χθες το απόγευμα, στη φυλακή, εδώ, έγινε μια πραγματική μάχη διάρκειας 15 περίπου λεπτών. Οπλοφόροι από ελικόπτερο, που είχαν σκοπό να βοηθήσουν σε απόδραση τον Παναγιώτη Βλαστό, επιτέθηκαν με καλάσνικοφ και χωρίς να σταματήσουν να πυροβολούν, θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσουν τους δύο εξωτερικούς φρουρούς. Αυτοί, με αυτοθυσία – και κυριολεκτώ – όχι μόνο απέτρεψαν αυτόν τον κίνδυνο, αλλά σεβόμενοι και τη ζωή των άλλων, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει μέχρι εκείνη τη στιγμή στη μάχη – γιατί επρόκειτο για μάχη – κατάφεραν, στην πρώτη φάση, να αποδυναμώσουν το ίδιο το ελικόπτερο. Σε μια δεύτερη, όμως, φάση έγινε απόπειρα να αποδράσει ο κατηγορούμενος, το όνομα του οποίου προανέφερα. Παρεμποδίστηκε, ωστόσο, από τα συρματοπλέγματα, τα οποία είχαμε τοποθετήσει από το καλοκαίρι στη φυλακή αυτή. Κι έτσι ο κρατούμενος δεν απέδρασε. Οι δύο φύλακες – με αυτοθυσία επαναλαμβάνω – υπερασπίστηκαν το καθήκον τους, συνέδραμαν άμεσα και σε μια άψογη μεταξύ τους συνεργασία, με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τον διευθυντή και τους αστυνομικούς, έφεραν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε το χρέος να ευχαριστήσει τους εξωτερικούς φρουρούς, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους αστυνομικούς και τον διευθυντή, οι οποίοι συνέβαλαν στο αποτέλεσμα αυτό».

Ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε, επίσης, στην πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει, όπως είπε, δύο όψεις.

«Πρώτον, ανθρώπινες συνθήκες ζωής μέσα στη φυλακή, για να εφαρμόσουμε σύγχρονες σωφρονιστικές αντιλήψεις αλλά και, ταυτόχρονα, να διασφαλίσουμε τους Έλληνες πολίτες, έξω από τις φυλακές, ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους από εγκληματικές πράξεις», τόνισε.