«Οι κατηγορίες που μου αποδίδονται δεν ταιριάζουν με το ήθος και την εντιμότητα που υπέδειξα στα 50 χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής», ισχυρίστηκε, απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Στέργιος Νέζης, αναφερόμενος στην υπόθεση που φέρεται να τον συνδέει με «μίζα» των 250.000 ευρώ προκειμένου να αναλάβει η εταιρία ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων Ευάγγελου Μυτιληναίου, έργο της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε, με απόλυτη ηρεμία, πως επέλεξε να πάρει το επίμαχο ποσό από τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο μέσω εξωχώριας εταιρίας για να μην πληρώσει το φόρο!

Ο κατηγορούμενος ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε απολογούμενος ο συγκατηγορούμενος του επιχειρηματίας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ισχυρίστηκε πως το επίμαχο ποσό δεν είχε καμία σχέση με το έργο της ΔΕΗ αλλά αφορούσε την εκπόνηση μελέτης για τη ΛΑΡΚΟ.

Επεσήμανε δε πως η συμφωνία του είχε γίνει με τον Γιώργο Μυτιληναίο, πατέρα του συγκατηγορούμενου του επιχειρηματία, με τον οποίο είχε συνεννοηθεί για τον τρόπο πληρωμής καθώς ο ίδιος ήταν μισθωτός και δεν μπορούσε να εκδώσει παραστατικά.

Πρόεδρος: Ήταν ασύμβατο με τη σύμβασή σας;

Κατηγορούμενος: Ασφαλώς μπορούσα να κάνω τη δουλειά. Άλλο ήταν το αντικείμενο.

Πρόεδρος: Άρα δεν είχατε κώλυμα; Γιατί έπρεπε τα χρήματα να καταβληθούν με αυτό τον τρόπο.

Κατηγορούμενος: Για λόγους φοροαποφυγής.

Πρόεδρος: Αυτό δεν είναι πολύ συμβατό με την ηθική που επικαλεστήκατε…

«Δεν νομίζω ότι απαγορεύεται αυτός ο τρόπος πληρωμής», είπε λίγο αργότερα ο κατηγορούμενος, απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων. «Η δήλωση είναι το θέμα. Δεν μπορεί να δραστηριοποιείται νομίμως και να μην εισπράττει νομίμως…», σχολίασε ο εισαγγελέας της έδρας.

Ακολουθεί ένας σύντομος αλλά χαρακτηριστικός διάλογος.

Κατηγορούμενος: Δεν μπορούσα να εκδίδω παραστατικά.

Εισαγγελέας: Μήπως το ρήμα είναι δεν ήθελα;

Συνήγορος: Το ότι δεν φορολογήθηκε είναι ομολογημένο…

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Νέζης παραδέχτηκε πως ακόμη και σήμερα δεν έχει φροντίσει να τακτοποιήσει το φόρο. «Αν κάποιος είναι φοροφυγάς ξέρει τι έχει κάνει», τόνισε μέλος του δικαστηρίου με τον κ. Νέζη να απαντά πως οι νομικοί του δεν τον συμβούλευσαν κάτι ανάλογο. «Έκανα ένα λάθος, από την άλλη θεωρώ ότι είμαι μέσα στους 700 μεγαλύτερους φορολογούμενους Έλληνες, σύμφωνα με τα εισοδήματα μου», ανέφερε.

Ο κατηγορούμενος έδωσε «μάχη» για να πείσει το δικαστήριο πως οι διαδικασίες ανάθεσης έργων της ΔΕΗ είναι απολύτως αδιάβλητες σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσει τις 250.000 ευρώ που βρέθηκαν στον λογαριασμό του με το έργο στο Λαύριο. Μάλιστα, επιχείρησε να περιορίσει τον ρόλο του στη ΔΕΗ επιμένοντας πως δεν μπορούσε να επηρεάσει αποφάσεις.

«Δεν υπάρχει θνητός που να μπορεί να ποδηγετήσει τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά για να ακούσει την πρόεδρο να σχολιάζει με νόημα: «Αντιλαμβάνεστε ότι μας λέτε πως ο λόγος που ταλαιπωρείστε κατηγορούμενος για κακούργημα είναι ότι διαπράξατε μια φοροδιαφυγή το 2003». «Τα χρήματα τα πήρα και παρέδωσα τη μελέτη», παραδέχτηκε ο κατηγορούμενος, επιμένοντας πως δεν υπήρξε ούτε δωροδοκία ούτε και ξέπλυμα βρώμικους χρήματος που αποδίδονται στο κατηγορητήριο.

Μάλιστα, εξήγησε πως προχώρησε στην ίδρυση εξωχώριας εταιρίας μετά από σχετική πρόταση ελβετικής τράπεζας ώστε να αποφύγει τη φορολόγηση τόκων των κεφαλαίων του. Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του πως απέσυρε τα χρήματα από τον επενδυτικό λογαριασμό της τράπεζας του εξωτερικού όταν διαπίστωσε ότι οι όροι ήταν ασύμφοροι.

Εισαγγελέας: Δεν είχατε δει τους όρους;

Κατηγορούμενος: Νόμιζα πως ήταν όπως πριν.

Εισαγγελέας: Μιλάμε για επενδύσεις και έμπειρους ανθρώπους και λέτε πως νόμιζα ότι οι όροι ήταν όπως πριν.

«Είναι βαρύ το κλίμα για μένα. Δεν ταιριάζουν με την προσωπικότητα μου και την εργασία μου 50 χρόνων», είχε πει νωρίτερα ο κύριος Νέζης, ο οποίος αργότερα, εκτός από τη φοροαποφυγή που ομολόγησε, εξήγησε πως βρήκε πληροφορίες για τη μελέτη της ΛΑΡΚΟ που του ζήτησε ο Γεώργιος Μυτιληναίος, πατέρας του Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Έδρα: Τα στοιχεία για τη μελέτη της ΛΑΡΚΟ πού τα βρήκατε;

Κατηγορούμενος: Δυο πηγές. Οι δημοσιεύσεις στον Τύπο, η παρακολούθηση της εταιρίας αλλά και με τις σχέσεις που είχα με άτομα που δούλευαν εκεί. Μου έστειλαν, ατύπως, ταχυδρομικώς τα στοιχεία της εταιρείας. Σε φωτοτυπίες.

  • Η δίκη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η σύνθεση του οποίου αποτελείται από τις κυρίες Σωτηροπούλου, Λιακέα και Κατσίβελη, συνεχίζεται τον Ιούνιο.