Πεπεισμένη ότι ο νόμος της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος θα εφαρμοστεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου σχολιάζοντας ότι σε σχέση με την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης, πλέον η κοινωνία έχει ωριμάσει και ο κόσμος το έχει πάρει απόφαση. Ανέφερε ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του ευρωβαρόμετρου το 70% των πολιτών, ανάμεσα σε αυτούς και καπνιστές, είναι υπέρ του μέτρου.

Τόνισε ότι η επιστροφή του 80% των «καπνο-προστίμων» στους δήμους αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τη σωστή εφαρμογή του νόμου. Η υπουργός δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στα οφέλη που αποκομίζουν με την (έστω) ελάττωση του καπνίσματος οι ίδιοι οι καπνιστές αλλά και όσοι βρίσκονται κοντά τους σχολιάζοντας ακόμη την επιβάρυνση που υφίστανται οι παθητικοί καπνιστές στους χώρους εργασίας και στους κλειστούς χώρους.

Σχετικά με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, με αφορμή το θάνατο ενός βρέφους 13 μηνών, η υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων στα περιφερειακά νοσοκομεία καθώς όπως είπε είχαν ανοίξει θέσεις και δεν παρουσιάστηκε ενδιαφέρον για την κάλυψή τους.