Όταν το 1976 ένας 34χρονος έμπορος γνώρισε μια 22χρονη και την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Την πολιόρκησε επίμονα και κατάφερε να την κερδίσει. Η απάντηση στην πρόταση γάμου που της έκανε ήταν θετική, αν και η πεθερά του από την πρώτη στιγμή διαφωνούσε με τη σχέση τους.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1977 και μετακόμισε κοντά στο σπίτι των γονιών της νύφης σε περιοχή της Δυτικής Αττικής. Σύντομα ήρθε στη ζωή τους το πρώτο τους παιδί και, ένα χρόνο αργότερα, το δεύτερο. Η καθημερινότητα τους, όμως, δεν ήταν ανέφελη καθώς, αντιμετώπιζαν προβλήματα και καβγάδιζαν τακτικά.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, σημείο τριβής ήταν η σχέση της κοπέλας με τους γονείς της και ιδιαίτερα με τη μητέρα της. Τελικά, η νεαρή γυναίκα αποφάσισε να βάλει τέλος στο γάμος τους και το Μάρτιο του 1980 εγκατέλειψε τη συζυγική στέγη και μετακόμισε στους γονείς της, παίρνοντας μαζί της και τα δύο της παιδιά.

Ο άντρας αντέδρασε στο χωρισμό επιρρίπτοντας ευθύνες στους γονείς της συζύγου του, κατηγορώντας τους ότι της έβαζαν λόγια. Ο άνδρας προσέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας την επιστροφή της συζύγου του στο σπίτι τους αλλά και την επιμέλεια των δύο παιδιών του. Το δικόγραφο που κατέθεσε στο δικαστήριο ήταν ένα δριμύ κατηγορώ σε βάρος των πεθερικών του. Κατηγορούσε ευθέως την πεθερά του πως επέβαλε στη σύζυγό του να τον εγκαταλείψει.

Μάλιστα, χαρακτήριζε ακατάλληλο το σπίτι των πεθερικών του για τα παιδιά του καθώς, όπως ανέφερε, «είναι πορνείο». Επιπλέον, κατηγορούσε την πεθερά και τον πεθερό του ότι κάνουν «αμαρτωλή ζωή» διατηρώντας εξωσυζυγικές σχέσεις. Ο άνδρας ισχυριζόταν, επίσης, πως η πεθερά του… του έκανε ερωτικές εξομολογήσεις. «Ζητούσε να με κάνει εραστή της και όταν εγώ αρνήθηκα εκείνη με μίσησε θανάσιμα» ανέφερε σε μία προσπάθεια να στηρίξει την επιχειρηματολογία του για το… άσβεστο μίσος της πεθεράς του εναντίον του.

Αν και το αρμόδιο δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του άντρα και αποφάσισε όχι μόνο να φύγουν τα παιδιά του από το σπίτι των πεθερικών του αλλά και να μετακομίσουν σε άλλη συνοικία, ο ίδιος βρέθηκε κατηγορούμενος μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

Αφορμή για την μήνυση, που κατέθεσαν σε βάρος του τα πεθερικά του, στάθηκαν οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί που έκανε για εκείνους στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει στο Πρωτοδικείο, διεκδικώντας την επιμέλεια των παιδιών του.

Το 1981 ο 39χρονος, πλέον, έμπορος κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Απέναντί του ο πεθερός και η πεθερά του οι οποίοι ζήτησαν την καταδίκη του καθώς, όπως είπαν στο δικαστήριο, τους διέσυρε λέγοντας ψέματα.

Ο κατηγορούμενος, όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του δικαστηρίου, δεν ανακάλεσε τους αρχικούς του ισχυρισμούς, ωστόσο, ήταν πιο προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς του για τα πρώην πεθερικά του σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει την κατάσταση.

Τελικά, το δικαστήριο υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα αθώωσε τον κατηγορούμενο κρίνοντας πως λειτούργησε χωρίς δόλο.