Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, οι δήμαρχοι δεκατριών δήμων της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν στην αντινομάρχη Υγείας Αθηνά Αηδονά, τη χαρτογράφηση των περιοχών όπου συγκεντρώνονται κουνούπια (π.χ. βόθροι, μάντρες, ρέματα, πάρκα, ορνιθώνες κ.ά.), προκειμένου να εφαρμοστεί και σε αυτές το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και πρόληψης της μετάδοσης της νόσου.

Όπως ανέφερε η κ. Αηδονά, με απόφαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας δήμαρχοι ή εκπρόσωποί τους από τους δήμους Θεσσαλονίκης, Εχεδώρου, Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου, Ευόσμου, Πολίχνης, Μενεμένης, Ευκαρπίας, Ελευθερίου Κορδελιού, Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων και Ωραιοκάστρου, υπέδειξαν τις περιοχές όπου μπορούν να αναπτυχθούν κουνούπια.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά την εμφάνιση διαφόρων κρουσμάτων της λοίμωξης, που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου και σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ οι χάρτες αυτοί θα προωθηθούν στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και σ’ αυτές τις περιοχές.

Στο μεταξύ επίγειες κωνωποκτονίες με εκνέφωση θα πραγματοποιηθούν σήμερα στους οικισμούς Αγίας Τριάδας του δήμου Θερμαϊκού και στο δήμο Μηχανιώνας, από τις 10 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί, έπειτα από απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε σχετικά ότι οι ψεκασμοί θα αρχίσουν από την περίμετρο των οικισμών και θα γίνουν παρουσία ειδικών. Για το σκοπό αυτό, απόψε τη νύχτα, μετά τις 10 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί θα περάσει από τους δρόμους ειδικό ψεκαστικό όχημα.

Κατά το διάστημα αυτό και για μία ώρα μετά τον ψεκασμό απαγορεύεται να κυκλοφορούν άνθρωποι, ενώ ανάλογη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τα ζώα. Η ενέργεια αυτή είναι έκτακτη, γίνεται για λόγους πρόληψης και είναι συμπληρωματική των συμβατικών μεθόδων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Από τον ιό έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα 9 άτομα.