Ου κλέψεις ορίζει η όγδοη εντολή, κάτι που δεν λαμβάνουν υπόψη εκατοντάδες διαρρήκτες που ανενόχλητοι συνεχίζουν τη δράση τους, λεηλατώντας εκκλησίες.

Στο στόχαστρο των αθεόφοβων ληστών βρίσκονταν παραδοσιακά κυρίως τα παγκάρια ωστόσο το διάστημα αυτό στη λεία τους συγκαταλέγεται οτιδήποτε τους τραβήξει την προσοχή ή βρουν στο διάβα τους. Από κόλλυβα, πετρέλαιο, μανουάλια, κολυμπήθρες, χρυσά εγκόλπια μητροπολιτών, εικόνες, καμπάνες, μέχρι και φαγητό που προορίζεται για συσσίτια!

Όπως αναφέρει το Έθνος, οι διαρρήξεις στους ιερούς ναούς έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε και η χώρα μπήκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι το αστυνομικό δελτίο, σχεδόν καθημερινά, καταγράφει ανάλογα περιστατικά, ενώ οι υπεύθυνοι της εκκλησίας έχουν πλέον χάσει τον λογαριασμό με τις κλοπές στα παγκάρια και τα τιμαλφή των ναών.

Στο «μάτι» των ιερόσυλων βρίσκονται κυρίως παρεκκλήσια χωρίς βεβαίως να λείπουν και οι περιπτώσεις πολυσύχναστων ναών. Από τον Εβρο, την Ηπειρο μέχρι την Πελοπόννησο, τα νησιά και την Κρήτη, οι συμμορίες που λυμαίνονται ναούς και ξωκλήσια, συνεχίζουν ακάθεκτες τις διαρρήξεις φέρνοντας σε απόγνωση τους ιερείς που βλέπουν να εξαφανίζονται τα ήδη μειωμένα έσοδα από τον οβολό των πιστών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα έσοδα από τα παγκάρια είναι λιγότερα κατά 30% καθώς οι περισσότεροι πλέον δεν αφήνουν χρήματα ακόμα και για να ανάψουν κερί.

Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο 8μηνο του 2011 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατέγραψε έλλειμμα 767.240 ευρώ. Βασικός παράγοντας του ελλείμματος, σύμφωνα με τον απολογισμό της Αρχιεπισκοπής, είναι η δεινή οικονομική κρίση που μαστίζει, από διετίας, τη χώρα.

Οι ληστές, ωστόσο, δεν φαίνεται να πτοούνται από την κρίση που χτυπά την Εκκλησία καθώς συνεχίζουν με αυξημένη μάλιστα ένταση τις επιδρομές. Αρκετοί ιερείς μάλιστα, εκτιμούν ότι το φαινόμενο θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πλήττονται από τη φτώχεια.

Ενδεικτικές άλλωστε είναι οι δηλώσεις του Πατήρ Πέτρου, υπεύθυνου συγκέντρωσης τροφίμων, από το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όταν πληροφορήθηκε ότι άγνωστοι έκλεψαν τα τρόφιμα από τον ναό Ευαγγελιστρίας στο Περιστέρι, που προορίζονταν για συσσίτια. Ο ίδιος χαρακτήρισε την ενέργεια «σημείο των καιρών» εκτιμώντας μάλιστα ότι οι ληστείες στις εκκλησίες θα αυξηθούν καθώς πληθαίνει ο κόσμος που πεινάει.